Important Questions Test: India Climate Vegetation And Wildlife


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Important Questions Test: India Climate Vegetation And Wildlife


Description
Attempt Important Questions Test: India Climate Vegetation And Wildlife | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Gir forest in ____ is the home of lions.

Solution:

Gir National Park is famous for its majestic Asiatic lions and is the only place where you can find them in the wild. Located in Junagadh district in the state of Gujarat, Gir forest is spread over an area of 1412 sq km including the national park area of 258 sq km.

QUESTION: 2

Which is our national bird

Solution:
QUESTION: 3

Sundari is well known species of

Solution:

Sundari is a well-known species of trees in mangrove forests after which Sunderbans have been named.

QUESTION: 4

Tropical deciduous forest are also called

Solution:

Monsoon forestalso called dry forest or tropical deciduous forest, open woodland in tropical areas that have a long dry season followed by a season of heavy rainfall.

QUESTION: 5

March to May is the season of

Solution:

Hot weather season is also referred to as summer season that lasts from March to May. Warm weather season in India is characterized by warm days and warm nights. In India May is the hottest month. Average temperature in India during this season ranges from 32 – 40 °C.

QUESTION: 6

What is called day to day changes in the atmosphere

Solution:
QUESTION: 7

When does the cold season recognise in India?

Solution:
QUESTION: 8

During the winter season the sun rays

Solution:
QUESTION: 9

During the summer season

Solution:
QUESTION: 10

Which is our national animal

Solution:

The magnificent tigerPanthera tigris is a striped animal. It has a thick yellow coat of fur with dark stripes. The combination of grace, strength, agility and enormous power has earned the tiger its pride of place as the national animal of India.

QUESTION: 11

Jaisalmer is in

Solution:

Jaisalmer is a small town in the state of Rajasthan. The town is named after its founder Maharawal Jaisal Singh, a Rajput king. It is also called as the "Golden City of India" because of the yellow sand and yellow sandstone used in the town's architecture giving a golden tinge. Jaisalmer is located at around 575 km west from Jaipur the capital of Rajasthan. It is situated near the border of India and Pakistan in West Rajasthan and is the administrative headquarters of Jaisalmer District. 

QUESTION: 12

From which barrier the wind is strike to cause rainfall

Solution:
QUESTION: 13

Agriculture in India depends upon

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following of not the among the season of India

Solution:
QUESTION: 15

From which word does the monsoon taken

Solution:

The word monsoon comes from the Arabic word mausim, which means weather. Owing to the yearly appearance of torrential rain, indicating a marked shift in weather, mausim gradually became monsoon.

QUESTION: 16

____ forests can survive in saline water

Solution:

They are called mangrove forests. They are found in marshes near the sea.

QUESTION: 17

Give an example of biosphere reserve of India.

Solution:

The Pachmarhi Biosphere Reserve is a non-use conservation area and biosphere reserve in the Satpura Range of Madhya Pradesh state in central India.The conservation area was created in 1999 by the Indian government. UNESCO designated it a biosphere reserve in 2009.

QUESTION: 18

In which season the temperature are quite low in northern India

Solution:

During the cold weather season (winter), the sun rays do not fall directly in the region. As a result the temperatures are quite low in northern India. In the hot weather season (summer), the sun rays fall directly in the region. Hence, the temperature becomes very high.

QUESTION: 19

Due to which condition India has a wide range of natural vegetation

Solution:
QUESTION: 20

Which of the following is the Tropical Rainforest

Solution:

The Western Ghats are home to four tropical and subtropical moist broadleaf forest ecoregions – the North Western Ghats moist deciduous forests, North Western Ghats montane rain forests, South Western Ghats moist deciduous forests, and South Western Ghats montane rain forests.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code