Test: Acids, Bases And Salts - 3


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Acids, Bases And Salts - 3


Description
This mock test of Test: Acids, Bases And Salts - 3 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Acids, Bases And Salts - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids, Bases And Salts - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Acids, Bases And Salts - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids, Bases And Salts - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be –

Solution:

The solution which turns red litmus blue is basic. Its pH should be greater than 7. Therefore, the correct answer is (d).

QUESTION: 2

A solution reacts with crushed egg-shells to give a gas that turns lime-water milky.
The solution contains–

Solution:

The solution is HCl.
Egg shells contains calcium carbonate, which on reaction with HCl liberates CO2 gas which turn lime water to milky.
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2

QUESTION: 3

10 ml of a solution of NaOH is found to be completely neutralised by 8mL of a given solution of HCl. If we take 20 mL of the same solution of NaOH, the amount HCl solution (the same solution as before) required to neutralise it will be–

Solution:

Since 10 mL of NaOH solution requires 8 mL of HCl solution

Therefore, 20 mL of NaOH solution will require 8 x 2 = 16 mL of HCl solution

QUESTION: 4

Which one of the following types of medicines is used for treatment indigestion–

Solution:

Because of over eating our stomach produce more acid, which is generally resulting in indigestion. Thus, to neutralize excess acid produced by stomach antacid is taken as medicine. Thus answer is (c) Antacid

QUESTION: 5

According to Arrhenius acid gives –

Solution:

According to Arrhenius, an acid. Is a substance which dissociates into H+ ion in water.

QUESTION: 6

Milk of magnesia is an –

Solution:

Milk of Magnesia is a brand name for magnesium hydroxide, a medication used to treat constipation. Milk of Magnesia can also be used as an antacid. It can help relieve heartburn, sour stomach, and acid indigestion.

QUESTION: 7

Noble metals are dissolved in –

Solution:

Aqua regia is a highly corrosive mixture of hydrochloric acid (HCl) and nitric acid (HNO3) in a molar ratio of 3:1 or 4:1. The name “aqua regia” translates from Latin to mean “king’s water” or “royal water,” referring to the acid’s ability to dissolve the noble metals gold, platinum, and palladium.

QUESTION: 8

Which of the following is not a strong acid?

Solution:

Ch3COOH is weak acid as it dissociates only slightly in water.

QUESTION: 9

Soda ash is –

Solution:

Soda ash, also known as sodium carbonate (Na2CO3), is an alkali chemical compound

QUESTION: 10

Which of the following is an basic salt?

Solution:

Salt of weak acid and strong base: CH3COONa is a salt of weak acid CH3COOH and strong base NaOH. When it is dissolved in water it dissociates completely. ions of water get trapped and the pH of solution increases.

QUESTION: 11

Which of the following method is not used in preparing a base?

Solution:

The reaction between acid and base
It is a neutralization reaction which forms a salt but the base is not formed.

QUESTION: 12

Fats + NaOH→ ........+ Glycerol. One of the product formed in this reacton is –

Solution:

Soaps are sodium or potassium salts of long chain fatty acids. When triglycerides in fat/oil react with aqueous NaOH or KOH, they are converted into soap and glycerol. This is called alkaline hydrolysis of esters. 

QUESTION: 13

Potash alum is a ?

Solution:

Potash alum is used in the purification of water. Potash alum, K2SO4, AI2(SO4) 3, 24H2O, is an example of a double salt.

QUESTION: 14

NaHCO3 represent the formula of which one of the following?

Solution:

The chemical name of NaHCO3 is sodium bicarbonate. This ionic compound is a common household product, otherwise known as baking soda. 

QUESTION: 15

Which of the following salts contains water of crystallization.
I. Gypsum
II. Epsum salt
III. Blue vitriol
IV. Glauber’s salt

Solution:

This water molecules contain by crystals of slats is known as water of crystallization. Salts that contain water molecules are known as hydrated salts. For example: copper sulphate, gyspsum, sodium carbonate, etc.

QUESTION: 16

What is the colour of phenolphthalein in soap solution?

Solution:

Since soap solution is basic, phenolphthalein turns pink in pink solution.

QUESTION: 17

Which one of the following types of medicines is used for treating acidity?

Solution:

The indigestion is due to excess of acid produced in the stomach. The medicine used to neutralise it is called antacid 

QUESTION: 18

Which of the following salts has no water of crystallization?

Solution:

The baking soda i.e, NaHCO3 does not contain water of crystallization.

QUESTION: 19

Lime water is

Solution:

Calcium hydroxide (traditionally called slaked lime) is an inorganic compound with the chemical formula Ca(OH)2

QUESTION: 20

What is the nature of non metallic oxide

Solution:

Non-metals react with oxygen in the air to produce non-metal oxides.

 Nature of non metallic oxide is  acidic in nature , unlike of metallic oxides which are found to be basic in nature.

QUESTION: 21

“Alcohols and glucose contain hydrogen but are not treated as acids”

Solution:

When acid is dissolved in water, it dissociates into ions and thus it conducts electricity due to presence of ions. But alcohol and glucose being very weak acid do not dissociate into ions and thus, do not conduct electricity.

QUESTION: 22

Lemon contains

Solution:

 The main organic acids contained in the flesh of lemons are citric acid and malic acid. The sourness of citrus fruit is the taste of citric acid.

QUESTION: 23

Name an indicator which indicates the various levels of hydrogen ion concentration

Solution:

PH paper indicates the various levels of hydrogen ion concentration.

QUESTION: 24

When conc acid is added to H2O, the reaction is

Solution:

When concentrated acid is added to water, the strong bonds of acid are broken and they dissociate into ions, thus releasing a large amount of energy in the form of heat.
Thus, the reaction is exothermic.

QUESTION: 25

Which gas is liberated when HCl is added to a sample of solid Na2CO3 ?

Solution:

On heating it forms sodium carbonate (Na2CO3), B and CO2 gas, C is evolved. When CO2 gas is passed through lime water it forms calcium carbonate (CaCO3), which is slightly soluble in water making it milky.

Related tests