Test: Acids, Bases And Salts - 4


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Acids, Bases And Salts - 4


Description
This mock test of Test: Acids, Bases And Salts - 4 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Acids, Bases And Salts - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids, Bases And Salts - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Acids, Bases And Salts - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids, Bases And Salts - 4 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The basic nature of sodium Hydroxide (NaOH) is due to the presence of which one of the following ions in solution

Solution:

Hydroxide is a diatomic anion with chemical formula OH. NaOH dissociates into OH- ions in water which confirms its basic nature.

QUESTION: 2

You are provided with a sample and a strip of red litmus paper. How would you confirm the nature of the sample?

Solution:

As here only red litmus is given therefore it could not indicate the acidic solution therefore it is first dipped in Dil solution of NaOH so that it may turn blue and after that we pour drops of soln if the soln is acidic it would turn blue litmus to red and if it is basic it could remain in same colour and if it is neutral it colour changes to slightly yellowish.

QUESTION: 3

A bud of petunias become reddish purple after first shower of rain because

Solution:

The above mentioned situation shows that the first shower of rain water is acidic in nature. The acid present in rain water turns petunia bud reddish purple in colour. Primarily the rain water becomes acidic due to the presence of sulfuric acid and nitric acid which is derived by the reactions of several compounds like sulfur dioxide, oxides of nitrogen etc. present in air with rain water.

QUESTION: 4

Which of the following is used in the refining of petroleum to remove sulphur and other compounds

Solution:

Sulfuric acid on treating results in partial or complete removal of unsaturated hydrocarbons, sulfur, nitrogen, and oxygen compounds.

QUESTION: 5

Statement A : HCl doesn’t show acidic properties in organic solvent. 
Statement B : HCl shows acidic properties in aqueous solution.
Which of the statement is true?

Solution:

HCl  show acidic behaviour in aqueous solution as they dissosciate in water to produce Hydrogen ions while organic solvents do not form ions in water.

QUESTION: 6

Find the incorrect statement

Solution:

Normal, clean rain has a pH value of between 5.0 and 5.5, which is slightly acidic. However, when rain combines with sulfur dioxide or nitrogen oxides—produced from power plants and automobiles—the rain becomes much more acidic.

QUESTION: 7

Bleaching powder is a

Solution:

Bleaching powder is a yellowish white powder which gives a strong smell of chlorine.

QUESTION: 8

CaOCl2 is chemically

Solution:

CaOCl2 is called as bleaching powder or calcium hypochlorite chloride i.e Ca(OCl) Cl.

QUESTION: 9

Four solution P, Q, R, S have pH 2, 7, 9, 13 respectively. Which of the above solution will turn phenolphthalein pink?

Solution:

Solution R and S will turn phenolphthalein pink because they are basic in nature and we know that bases turn phenolphthalein pink.

QUESTION: 10

Statement A : salt formed when an acid reacts with metal is different than the salt formed when a base reacts with metal.
Statement B : Acetic acid is a weak acid but ammonia is a strong base.

Solution:

Acids react with most metals and, when they do, a salt is produced. But unlike the reaction between acids and bases, we do not get water. Instead we get hydrogen gas. It doesn't matter which metal or which acid is used, if there is a reaction we always get hydrogen gas as well as the salt. Ammonia is a weak base.

QUESTION: 11

10ml of a solution of NaOH is found to be completely neutralized by 8ml of a given solution of HCl. If we take 20ml of the same solution of NaOH, the amount of HCl solution required to neutralize if will be

Solution:

10 ml of NaOH requires 8 ml of HCl for neutralization
20 ml of NaOH will require (8/10)×20 = 16 ml of HCl

QUESTION: 12

Ayush and Ishoo were given one-one test tube, one of the test tube containing water and the other containing a solution of sodium hydroxide. They were asked to identify the test tube containing NaOH solution. Which one of the following can be used for correctly identifying the test tube containing the solution of NaOH?

Solution:

Red litmus has no action in water and turns blue in base.

QUESTION: 13

On reacting HCl with granulated zinc, the following observation is made

Solution:

Zinc reacts with dilute HCl to form zinc chloride and hydrogen gas is evolved. Hydrogen gas is colourless and odourless gas. To identify its presence a burning match stick is brought close to it and it burns with a pop sound.

  ​Zn + 2HCl = ZnCl2 + H2

QUESTION: 14

Zinc metal is amphoteric in nature because

Solution:

ZnO reacts with hydrochloric acid forming zinc chloride and water. With sodium hydroxide, it forms sodium zincate and water.Zno is an amphoteric oxide,because it can react with both acids and bases.

QUESTION: 15

Which of the following does not form an acidic salt?

Solution:

Carbonic acid as it is a weak acid. strong acids make acidic salts with weak bases and neutral salts with strong bases while weak acids make basic salts with strong bases and neutral with weak bases.

QUESTION: 16

A solution reacts with crushed- egg shells to give a gas that turns lime water milky. The solution contains-

Solution:

The solution is HCl.
Egg shells contains calcium carbonate, which on reaction with HCl liberates CO2 gas which turn lime water to milky.
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2

QUESTION: 17

Honey bee sting has-

Solution:

The venom of a honey bee contains formic acid

QUESTION: 18

Curd and other sour substances should not be kept in metallic container because

Solution:

Metals react with acids to form salts and hydrogen gas. When curd and other sour substances are kept in a copper vessel (metal), copper reacts with the acid in it to form hydrogen gas and toxic substances which are unhealthy and unfit for human consumption. It may cause food poisoning also.

QUESTION: 19

On passing excess of CO2 gas in an aqueous solution of calcium carbonate, milkiness of the solution

Solution:

On passing excess co2 through caco3 (aq).the milkiness of the solution fades because of the formation of ca (hco3)2 calcium bicarbonate which is soluble in water and hence the milkiness of the solution fades away.

QUESTION: 20

Electrolysis of brine solution produces chlorine gas and hydrogen gas at

Solution:

Anion Cl- is collected at anode and H+ cation is collected at cathode. Trick to remember: anion at anode and cation at cathode.

QUESTION: 21

A gas produced in the lab is highly soluble in water. Its colorless solution turns pink when a few drops of phenolphthalein is added to it. What is the nature of the gas

Solution:

The gas produced in lab is a base because when few drops of phenolphthalein is added to the gas it changes it's colour to pink and phenolphthalein only changes it's colour in basic solution .

QUESTION: 22

Statement A : Sulphuric acid is diprotic acid and phosphoric acid is triprotic acid.
Statement B : chlor – alkali process is involved in the manufacturing of bleaching powder

Solution:

Sulphuric acid is diprotic acid because it has two H atoms in it. H's are commonly referred to as protons rather than hydrogen's and phosphoric acid has three H atoms.Chlor- alkali process is used in manufacturing of NaOH, H2 and Cl2.

QUESTION: 23

Water contains more H+ ions than OH- ions. In this case, water is

Solution:

A neutral substance will have a pH of 7.  An example of a neutral solution is water: the conc. of H+ ions = conc. of OH- ions.  If water is combined with more H+ ions, it will become more acidic. If water is combined with more OH- ions, it will become more basic.

QUESTION: 24

The pH of solution A is 6 and pH of solution B is 8. Which solution has more hydrogen ion concentration?

Solution:

A pH value of less than 7 indicates an acidic solution, while greater than 7 indicates a basic solution. Therefore, the solution with pH = 6 is acidic and has more hydrogen ion concentration than the solution of pH = 8 which is basic.

QUESTION: 25

Match the following with correct response.

 

Solution:

Citric acid is most prevalent in citrus fruits and juices. Of these fruits, lemons and limes have the most citric acid. While oranges, grapefruits, and berries also contain appreciable amounts, 

Vinegar is an aqueous solution of acetic acid and trace chemicals that may include flavorings. Vinegar typically contains 5–8% acetic acid by volume. Usually the acetic acid is produced by the fermentation of ethanol or sugars by acetic acid bacteria.


The fruit contains tartaric acid with a rich nutritional profile. Tamarind is a naturally obtained, long lived, evergreen and less expensive raw material. It comprises organic acids like high content of tartaric acid 12-18%, malic acid, citric acid and byproducts like pectin, potassium Bitartrate.

Related tests