Test: Acids Bases And Salts - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Acids Bases And Salts - 2


Description
This mock test of Test: Acids Bases And Salts - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Acids Bases And Salts - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids Bases And Salts - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Acids Bases And Salts - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids Bases And Salts - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is acidic?

Solution:
QUESTION: 2

Sodium hydroxide is found in

Solution:

Sodium hydroxide is found in base. Sodium hydroxide (NaOH) is a strong base.

QUESTION: 3

Sodium chloride turns

Solution:

Sodium chloride is a salt that do not brings any change to litmus paper or other indicator.

QUESTION: 4

Which of the following is a strong Base?

Solution:

Sodium hydroxide is a strong base and highly corrosive in nature.

QUESTION: 5

Sour things contain

Solution:

Sour things contain acids. All organic acid obtained from plants and animals are sour in taste. Mineral acids should not be tasted.

QUESTION: 6

Acid present in cold drinks (soft drinks) is

Solution:

In cold drinks or soft drinks carbonic acid is present. When carbon dioxide gas is filled in a container at high pressure over water carbonic acid is formed.

QUESTION: 7

Which of the following is not a indicator?

Solution:

Those substances that give different colour with acid and base are called indicator. Methyl orange, litmus and phenolphthalein is indicator but not the sodium chloride.

QUESTION: 8

Water soluble bases are called

Solution:

Water soluble bases are called alkalise. All bases are not soluble in water. Sodium hydroxide is a water soluble base.

QUESTION: 9

Turmeric stains turns into ___________ when washed with soap.

Solution:

Turmeric strains on clothes turn into red when washed with soap. Soap is basic in nature and reacts with turmeric to give red colour in presence of water.

QUESTION: 10

All acids produce __________ ions in presence of water.

Solution:

All acids produce hydrogen ions (H+) in presence of water and all bases produce OH ions.

QUESTION: 11

The reaction in which an acid react with a base to form salt and water is called as

Solution:

The reaction of an acid with a base is called a neutralization reaction. The products of this reaction are a salt and water.

QUESTION: 12

Which of the following in not a natural indicator?

Solution:

Indicators are substances that give different colour with acid and base. Litmus, turmeric and rose petals are natural indicators while phenolphthalein is a artificial indicator.

QUESTION: 13

Vitamin C is the another name of

Solution:

Vitamin C, also known as ascorbic acid and l-ascorbic acid, is a vitamin found in various foods and sold as a dietary supplement. It is used to prevent and treat scurvy. Vitamin C is an essential nutrient involved in the repair of tissue and the enzymatic production of certain neurotransmitters. It is required for the functioning of several enzymes and is important for immune system function. It also functions as an antioxidant.

QUESTION: 14

Organic acids are obtained from

Solution:

The acids obtained from plants and animals are called organic acid while those manufactured by us in laboratory are called mineral acids.

QUESTION: 15

Metal oxides react with water to form

Solution:

When metal oxide reacts with water bases are formed as metal oxides are basic in nature

QUESTION: 16

The word acid comes from Latin word “acere” which means

Solution:

The word acid comes from Latin word acere which means Sour. Acids are sour in taste.

QUESTION: 17

Dry HCl gas do not change the colour of dry litmus paper because

Solution:

Acids shows acidic character only in presence of water by producing hydrogen ions. So, dry HCl gas do not change the colour of dry litmus paper.

QUESTION: 18

Acids

Solution:

When blue litmus paper is dipped in acids, the litmus turns red in presence of water.

QUESTION: 19

The found in bites and strings of insect is

Solution:

Formic acid is found in bites of strings of insect which cause burning sensation at the site of bite.

QUESTION: 20

Which of the following does not form an acidic salt?

Solution:

Carbonic acid is a weak acid ( acid salt contain strong acid ,strong base)

Similar Content

Related tests