Test: Air - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Air - 1


Description
This mock test of Test: Air - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Air - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Air - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Air - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Air - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Our earth is surrounded by a huge blanket of

Solution:

The Earth is wrapped in a blanket of air called the 'atmosphere', which is made up of several layers of gases. The Sun is much hotter than the Earth and it gives off rays of light energy that travel through the atmosphere and reach the Earth’s surface. The atmosphere is made up of several natural gases, some in tiny amounts, which trap the energy from the Sun and the heat given out by the Earth.

QUESTION: 2

Which two gases make up the bulk of the atmosphere

Solution:

Two gases make up the bulk of the earth's atmosphere: nitrogen, which comprises 78% of the atmosphere, and oxygen, which accounts for 21%. Various trace gases make up the remainder.

QUESTION: 3

Cold air is ____ than hot air

Solution:

Cold air is denser than warm air. The molecules are packed closer together. The amount of water vapor in the air also affects the density of the air. The more water vapor that is in the air, the less dense the air becomes. That is why cold, dry air is much heavier than warm, humid air.

QUESTION: 4

Which is the second most plentiful gas in the air

Solution:

The most abundant gas in the Earth's atmosphere is nitrogen. The second most abundant gas is oxygen.

QUESTION: 5

Green plants use ____ to make their food and release ___

Solution:

Green plants  take in carbon dioxide and give out oxygen in the process of photosynthesis.

QUESTION: 6

Which of the following is not the layer of atmosphere

Solution:

A hydrosphere is the total amount of water on a planet. The hydrosphere includes water that is on the surface of the planet, underground, and in the air. A planet's hydrosphere can be liquid, vapor, or ice. On Earth, liquid water exists on the surface in the form of oceans, lakes and rivers.

QUESTION: 7

All the weather phenomena like rainfall, fog and hailstorm occur in which layer

Solution:

Troposphere: It is the most important layer of the atmosphere. The air we breathe exists here. It has the following features:
-Its average height is 13 km.
- Almost all the weather phenomena occur in this layer. The weather phenomena include: Rainfall, Fog, Hailstorm etc.

QUESTION: 8

Which layer is almost free from clouds

Solution:

The stratosphere is the second major layer of the atmosphere. The stratosphere defines a layer in which temperatures rises with increasing altitude. At the top of the stratosphere the thin air may attain temperatures close to 0 deg C. This rise in temperature is caused by the absorption of ultraviolet (UV) radiation from the Sun by the ozone layer. Such a temperature profile creates very stable atmospheric conditions, and the stratosphere lacks the air turbulence that is so prevalent in the troposphere. Consequently, the stratosphere is almost completely free of clouds or other forms of weather.

QUESTION: 9

The air breathe exist in

Solution:

Beginning at the surface of Earth, the troposphere extends to around seven miles up. This is the layer we live in and contains most of what we consider to be "the atmosphere", including the air we breathe and nearly all of the weather and clouds we see.

QUESTION: 10

Jet planes flying in the sky leave a ____ trail behind them

Solution:

When jet planes fly in the sky the moisture from their engines condenses. We then see a white trail of this condensed moisture behind them for some time when there is no air movement to disturb it. 

Related tests