Test: Bhakti Sufi Traditions


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Bhakti Sufi Traditions


Description
This mock test of Test: Bhakti Sufi Traditions for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Bhakti Sufi Traditions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bhakti Sufi Traditions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Bhakti Sufi Traditions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bhakti Sufi Traditions extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Baba Guru Nanak was born in

Solution:

Baba Guru Nanak was born in 1469 AD, in the village called Nankana Sahib, near river Ravi in Punjab.

QUESTION: 2

The ninth Guru, whose compositions were compiled in the Guru Granth Sahib was:

Solution:

Guru Tegh Bahadur contributed many hymns to the Guru Granth Sahib, including the Shlokas (couplets) into it.

QUESTION: 3

“Naam Ghar” refers to:

Solution:

“Naam Ghar” refers to prayer halls.

QUESTION: 4

Alvars were the devotees of:

Solution:

Alvars were the devotees of Lord Vishnu. They were responsible for some of the earliest Bhakti movement, especially in South India.

QUESTION: 5

The Sufi saint who was addressed as Sultan-ul-mashaikh, by his disciples, was

Solution:

Occasionally the Sufi shaikh was addressed with high-sounding titles. For instance, the disciples of Nizamuddin Auliya addressed him as Sultan-ul-mashaikh (Sultan amongst shaikhs).

QUESTION: 6

Karaikkal Ammaiyar was a devotee of

Solution:

Karaikkal Ammaiyar is one of the three women saints among the 63 Nayanmars, and is considered one of the greatest figures of Tamil literature. She was born in Karaikkal, which was, during the Chola period, a maritime centre. Ammaiyar was a great devotee of Lord Siva, and she is believed to have lived during the sixth Century. 

QUESTION: 7

Shaikh Nizamuddin’s hospice comprised several small rooms and a big hall known as

Solution:

The khanqah was the centre of social life for the Sufis. Shaikh Nizamuddin’s hospice, during the fourteenth century, was located on the banks of the river Yamuna in Ghiyaspur, on the outskirts of what was then the city of Delhi.

QUESTION: 8

Tulsidas, a prominent leader of the Bhakti Movement, lived in:

Solution:

Tulsidas was a major devotee of Lord Rama, for whom he composed many poems. He lived in the sixteenth century.

QUESTION: 9

The ‘Nalayira Divyaprabandham’ of the Alvars was compared with the

Solution:

Nalayira Divyaprabandham was composed in the tenth century AD. Its acceptance as Tamil Veda shows the influence of Alvars and Nayanars in South Indian society. This anthology is said to be composed by 12 Alvars.

QUESTION: 10

Who composed Kirtana-ghosha?

Solution:

Kirtana-ghosha is one of major composition of Shankardeva. He was a leading religious teacher of Assam.

Related tests