Test: Biodiversity And Conservation


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Biodiversity And Conservation


Description
This mock test of Test: Biodiversity And Conservation for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Biodiversity And Conservation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity And Conservation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Biodiversity And Conservation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity And Conservation extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Biodiversity has contributed in the development of

Solution:

Biodiversity has contributed in many ways to the development of human culture and, in turn, human communities have played a major role in shaping the diversity of nature at the genetic, species and ecological levels.

QUESTION: 2

The Government of India passed the Wild life Protection Act in the year

Solution:

The Government of India passed the Wild life Protection Act in the year 1972. It was establised to preserve,protect and propagate the variety of species within natural boundaries.

QUESTION: 3

IUCN publishes information about endangered species world-wide as the

Solution:

Endangered Species includes those species which are in danger of extinction. The IUCN publishes information about endangered species world-wide as the Red List of threatened species.

QUESTION: 4

Each couple should produce only two children which will help in

Solution:
QUESTION: 5

The percentage of species that are contained by Tropical rain forests are

Solution:

Tropical regions occupy about one-fourth of the total area of the earth

QUESTION: 6

National parks and sanctuaries are established for the purpose of

Solution:

National parks and sanctuaries are established  for the purpose of conservation.

QUESTION: 7

Growth in human population has increased the rate of

Solution:

Since the last few decades, growth in human population has increased the rate of consumption of natural resources. It has accelerated the loss of species and habitation in different parts of the world.

QUESTION: 8

Endangered species are listed under the category of

Solution:

This list is published by International Union for Conservation of Nature (IUCN).

QUESTION: 9

Bio-diversity is important for

Solution:
QUESTION: 10

In a more diverse ecosystem

Solution:

Biodiversity itself is a combination of two words, Bio (life) and diversity (variety). In simple terms, biodiversity is the number and variety of organisms found within a specified geographic region. It refers to the varieties of plants, animals and micro-organisms.

Related tests