Test: Body Movements - 2


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Body Movements - 2


Description
This mock test of Test: Body Movements - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Body Movements - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Body Movements - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Body Movements - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Body Movements - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The bones are held together at the joint by tough structures called –

Solution:

The place where two or more bones come together is called a joint. The bones at a joint are held together by strong bands of tissue called ligaments which allow the bones to move.

QUESTION: 2

The number of bones present in an adult human is:

Solution:

The human skeleton is the internal framework of the human body. It is composed of around 270 bones at birth – this total decreases to around 206 bones by adulthood after some bones get fused together. 

QUESTION: 3

A Skeletal System consists of ------------------

Solution:

The human skeletal system consists of all of the bones, cartilage, tendons, and ligaments in the body.

QUESTION: 4

There are ---------------joints in our body.

Solution:

There are 360 joints in the human body. A joint is the point of attachment of two bones.

QUESTION: 5

Muscles are attached to the bones by -----------------

Solution:

A tendon is a fibrous connective tissue which attaches muscle to bone. Tendons may also attach muscles to structures such as the eyeball. A tendon serves to move the bone or structure.

QUESTION: 6

There are more than ---------------- muscles in our body.

Solution:

The human body has more than 600 muscles. They do everything from pumping blood throughout the body to helping us lift something heavy.

QUESTION: 7

We need a pair of muscles to move a bone because a muscle

Solution:

A muscles can only pull and not push. It is because of this that we need a air of muscles to move a bone. The bone are moved by alternate contractions and relaxation of two sets of muscles.

QUESTION: 8

The number of bones in the neck of a giraffe is -----------

Solution:

Just like humans, giraffes have seven neck vertebrae. For giraffes, however, each one can be over 10 inches (25.4 centimeters) long!

QUESTION: 9

The aquatic animal whose skeleton is made entirely by cartilages is the -------------

Solution:

Shark is the aquatic animal whose skeleton is made up of cartilages.

QUESTION: 10

A cockroach has -------------- pair of legs.

Solution:

Cockroaches have flattened, broad bodies with long antennae and long hind legs. Each of their six legs has tiny sensory hairs.

QUESTION: 11

The streamlined body is found in a ----------

Solution:

A streamlined body is a shape that lowers the friction drag between a fluid, like air and water, and an object moving through that fluid.

Fish has a streamlined body.

QUESTION: 12

Which of the following animal has its body covered by a hard shell?

Solution:

Snails has its body covered by a hard shell

QUESTION: 13

Fish moves with the help of its ------------------

Solution:

Fins located in different places on the fish serve different purposes such as moving forward, turning, keeping an upright position or stopping. Most fish use fins when swimming, flying fish use pectoral fins for gliding, and frogfish use them for crawling.

QUESTION: 14

Which of the following is made up of the vertebrae ?

Solution:

The spine, or backbone, is made up of a column of 33 bones and tissue going from the skull to the pelvis. These bones, or vertebrae, enclose and protect a cylinder of nerve tissues known as the spinal cord.

QUESTION: 15

The joint which allows the maximum movement is the -----------

Solution:

A ball and socket joint provides the greatest degree of movement among different kinds of joints including rotation, flexion, extension, abduction, and adduction.

QUESTION: 16

This joint helps the bowler in the game of cricket ---------

Solution:

The types of joints that are used in the upper body are Candyloid (wrist), Hinge (elbow) and Ball and Socket (shoulder).

QUESTION: 17

Synovial fluid is found in the ---------------

Solution:

A synovial joint, also known as a diarthrosis, is the most common and most movable type of joint in a mammal's body. Diarthroses are freely movable articulations. In these joints, the contiguous bony surfaces are covered with articular cartilage and connected by ligaments lined by synovial membrane.

QUESTION: 18

Dhoni tried to bend his elbow backward like how he could with his shoulder . He found he could not . This is because the elbow joint is made up of –

Solution:

Hinge joints are those joints which permits motion only in one direction or plane. Elbow is a hinge joint and hence Dhoni could not move it like his shoulder.

QUESTION: 19

Sachin has fractured one of his bones in his rib cage . Which of the organs could be affected in the accident?

Solution:

The rib cage is the arrangement of ribs attached to the vertebral column and sternum in the thorax of most vertebrates, that encloses and protects the heart and lungs.

QUESTION: 20

The muscles that support the beating of the heart are the –

Solution:

Cardiac muscle tissue works to keep your heart pumping through involuntary movements. This is one feature that differentiates it from skeletal muscle tissue, which you can control.

QUESTION: 21

The joints between the gum and teeth are –

Solution:

Fibrous joints are connected by dense connective tissue consisting mainly of collagen. These joints are also called fixed or immovable joints because they do not move.

QUESTION: 22

An exoskeleton is found in animals like –

Solution:

Exoskeletons contain rigid and resistant components that fulfill a set of functional roles in many animals including protection, excretion, sensing, support, feeding and acting as a barrier against desiccation in terrestrial organisms.

QUESTION: 23

The bones of the skull are interlocked with each other by their senated margins called –

Solution:

It is a type of joint between the bones of the skull where the bones are held tightly together by fibrous tissue.

QUESTION: 24

A fluid forming an incompressible skeleton is found in –

Solution:

As invertebrates, they lack a true skeleton, but maintain their structure with fluid-filled coelom chambers that function as a hydrostatic skeleton.

QUESTION: 25

______________ offers least resistance to forward movement through the water by a fish

Solution:

A streamlined body is a shape of body that reduces resistance when moving.

Similar Content

Related tests