Test: Bricks, Beads And Bones


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Bricks, Beads And Bones


Description
This mock test of Test: Bricks, Beads And Bones for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Bricks, Beads And Bones (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bricks, Beads And Bones quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Bricks, Beads And Bones exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bricks, Beads And Bones extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In 1875, a report on Harappan seal was published, which was written by

Solution:

Alexander Cunningham wrote a report on a Harappan seal, which he published in the form of a drawing, in 1875.

QUESTION: 2

The Director General of the ASI who brought a military precision to the practice of archaeology was

Solution:

In the excavation field, Mortimer Wheeler followed the stratigraphy of the mound, rather than digging mechanically along uniform horizontal lines. At the beginning of the First World War, he was commissioned into the Royal Artillery (Territorial Force), first remaining in London as an instructor in the University of London Officers' Training Corps.

QUESTION: 3

M.S. Vats began his excavations at Harappa in the year

Solution:

The full name of M.S. Vats is Madho Sarup Vats. He excavated at Harappa in 1921 under the aegis of the Archaeological Survey of India. He spent many years excavating at Harappa, particularly the building called the Great Granary.

QUESTION: 4

The Harappan script was written from

Solution:

Most of the Harappan inscriptions were short. The script of the Harappan Civilisation remains undeciphered till date. The average size of writing is five signs and largest text in a single line is 14 signs. He also established the direction of writing as right to left.

QUESTION: 5

For what purpose was the Great Bath used by the Harappans?

Solution:

The uniqueness of the Great Bath, and its location in the Citadel, with several distinctive buildings, has led scholars to believe that it was meant for some special ritual bath.

QUESTION: 6

The major problem faced by archaeologists, in relation to an artefact, is related with its

Solution:

An artefact is an object of archaeological interest, made by man in the past. It may be a tool or a piece of art. Major problem that is witnessed by archaeologists is to identify the nature/function of that artefact. For example, archaeologists try to find out whether the article was used as a tool or as an ornament. They seek the resemblance of the artefact in the present context.

QUESTION: 7

The first Director-General of the ASI (Archaeological Survey of India) was

Solution:

Alexander Cunningham is known as the 'Father of Indian Archaeology'. He excavated many ancient sites in India like Sarnath and Sanchi.

QUESTION: 8

The most important industry of the Harappans at Chanhudaro was

Solution:

Bead-making was the most important industry of the Harappans at Lothal and Chanhudaro.

QUESTION: 9

The Director-General of the ASI, often called the 'Father of Indian archaeology', was

Solution:

Alexander Cunningham was the first Director-General of the ASI. He began archaeological excavations in the mid-nineteenth century. His main interest was in the archaeology of the early historic (c. sixth century BCE-fourth century CE) and later periods.

QUESTION: 10

All the gold jewellery found at Harappan sites was recovered from

Solution:

Gold was very rare in the Harappan civilisation. Hoards are objects kept carefully by people, often inside containers such as pots. Such hoards can be of jewellery or metal objects saved for reuse by metalworkers.

Related tests