Test: Carbon & Its Compounds - 3


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Carbon & Its Compounds - 3


Description
This mock test of Test: Carbon & Its Compounds - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Carbon & Its Compounds - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Carbon & Its Compounds - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Carbon & Its Compounds - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Carbon & Its Compounds - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following will not decolourise bromine water?

Solution:

C3H8 is alkane and all other are alkene or alkyne. To decolourise the bromine water is the property of unsaturated compound not of saturated compound.

QUESTION: 2

Compounds made up of carbon and hydrogen only are called

Solution:

The compounds containing carbon and hydrogen atoms only are called hydrocarbons.

QUESTION: 3

Open-chain saturated hydrocarbons are called

Solution:

Paraffin hydrocarbon, also called alkane, any of the saturated hydrocarbons having the general formula CnH2n+2, C being a carbon atom, H a hydrogen atom, and n an integer. They are called paraffins because para = little and affin = affinity. They have little affinity to react and so are the saturated hydrocarbons.

QUESTION: 4

The characteristic reaction of alkanes is

Solution:

The atoms attached to carbon are replaced by the other atoms or compounds to make a new product. e.g. methane reacts with Chloride in the presence of light to replace H-atom by Cl to make chloromethane.

QUESTION: 5

The major constituent of biogas is

Solution:

Biogas comprises primarily methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of hydrogen sulphide (H2S), moisture and siloxanes.

QUESTION: 6

n-butane and isobutane are

Solution:




Isomers are compounds having the same molecular formula but different structures.

QUESTION: 7

Methane is a major constituent of

Solution:

Biogas comprises primarily methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of hydrogen sulphide (H2S).

QUESTION: 8

The major constituent of natural gas is

Solution:

Natural gas is primarily composed of methane, but also contains ethane, propane and heavier hydrocarbons. It also contains small amounts of nitrogen, carbon dioxide, hydrogen sulphide and trace amounts of water.

QUESTION: 9

Ethanol on oxidation gives

Solution:

Ethanol is oxidised to produce ethanal by removing two hydrogen atoms. Ethanal is then oxidised to produce ethanoic acid by adding an oxygen atom. The O:H ratio changes from 1:6 (ethanol) to 1:4 (ethanal) to 1:2 (ethanoic acid).

QUESTION: 10

The functional group present in carboxylic acids is

Solution:

carboxylic acid contains -COOH group.

QUESTION: 11

A dilute solution of ethanoic acid in water is called

Solution:

Ethanoic acid (also known as acetic acid) , if added to water to form a 5-8% solution, is called vinegar.

QUESTION: 12

Which of the following will undergo addition reactions?

Solution:

This is because only alkenes and alkynes, being unsaturated hydrocarbons, undergo addition reactions, alkanes do not.

QUESTION: 13

Which of the following formula represents alkenes?

Solution:

Alkenes are a class of hydrocarbons (e.g, containing only carbon and hydrogen) unsaturated compounds with at least one carbon-to-carbon double bond. Eg-CnH2n 

QUESTION: 14

The general formula of cyclic alkanes is

Solution:

Alkanes have the general formula CnH2n+2. For example, an alkane with 2 (n) carbon atoms, will have 6(2n + 2) hydrogen atoms. Cyclic alkanes are formed by removal of two H atoms from the terminal position.

QUESTION: 15

A carboxylic group is present in

Solution:

Methanoic acid is HCOOH. Methane + oic acid = methanoic acid.

QUESTION: 16

The functional group in an alcohol is

Solution:

Alcohol is an organic compound that carries at least one hydroxyl functional group (−OH) bond.

QUESTION: 17

Which of the following will react with sodium metal?

Solution:
QUESTION: 18

Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethanol and a small quantity of sulphuric acid?

Solution:

when acetic acid and ethanol react in the presence of concentrated H2SO4 they give rise to a sweet smelling compound named ethyl ethanoate, which is commonly called as an ester, and water. 

QUESTION: 19

The functional group in aldehydes is

Solution:

Aldehydes contain the functional group - CHO. It is a terminal functional group.

QUESTION: 20

Ethanol on complete oxidation gives

Solution:

QUESTION: 21

Which class of organic compounds give effervescence with NaHCO3 solution ?

Solution:

QUESTION: 22

Carboxylic acids are obtained from alcohols by -

Solution:

Ethanoic acid can be made by oxidising ethanol (which is an alcohol ). In this case, oxidation involves adding an oxygen atom and removing two hydrogen atoms. This can happen: during fermentation if air is present.

QUESTION: 23

Soaps are prepared by alkaline hydrolysis of -

Solution:

Saponification reaction is also known as alkaline hydrolysis of ester.

 

QUESTION: 24

The functional group present in ethanol is

Solution:

Ethanol contains alcohol as the functional group.
Ethane + ol = Ethanol.

QUESTION: 25

How many structural isomers are possible for pentane-

Solution:

Pentane (C5H12) has three structural isomers.


Similar Content

Related tests