Test: Carbon & Its Compounds - 4


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Carbon & Its Compounds - 4


Description
This mock test of Test: Carbon & Its Compounds - 4 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Carbon & Its Compounds - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Carbon & Its Compounds - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Carbon & Its Compounds - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Carbon & Its Compounds - 4 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ethane, with the molecular formula C2H6 has

Solution:

Ethane has 7 covalent bonds. It has one C-C and six C-H bonds.

QUESTION: 2

Butanone is a four-carbon compound with the functional group

Solution:
QUESTION: 3

While cooking, if the bottom of the vessel is getting blackened on the outside, it means that

Solution:
QUESTION: 4

A covalent bond is formed by

Solution:

A covalent bond is formed by mutual sharing of electrons between the 2 atoms.

QUESTION: 5

Which family of organic compounds does not contain any multiple bonds?

Solution:

Alkyl halides are polar in nature, but they are almost insoluble in water. They can neither form Hydrogen bond nor they can break hydrogen bond between water molecules.

QUESTION: 6

Which of the following is not a saturated hydrocarbon?

Solution:

Benzene is C6H6 an aromatic compound in the form of a closed ring. It contains alternate double and single bond.

QUESTION: 7

Benzene with molecular formula, C6H6, has

Solution:

Benzene has molecular formula C6H6 that is there is presence of a double bond in between alternate carbon atoms and each carbon is attached to two carbon atoms by means of a single bond and a double bond and a hydrogen atom by a single bond. So there are a total of 12 sigma bonds and 3 pi bonds in benzene.

QUESTION: 8

The functional group in methanol and methanal respectively are :

Solution:

Methane + ol = Methanol
Methane + al = Methanal

QUESTION: 9

In graphite carbon atoms are arranged in layers of

Solution:

Graphite is composed of layers of carbon atoms that are arranged in 6-membered, hexagonal rings. In this bonding mode the bond angle between adjacent carbon atoms is 120. These “ring arrays” are arranged in large sheets of carbon atoms, and individual sheets are known as graphene layers.

QUESTION: 10

Graphite is a soft lubricant extremely difficult to melt. The reason for this anomalous behaviour is that graphite.

Solution:

Graphite has a hexagonal sheet structure in which every carbon atom is bonded to 3 other carbon atoms and the adjacent layers are arranged together by weak van der waal forces of attraction. 
The gap between the adjacent layers makes it soft and slippery.

QUESTION: 11

Which of the following represent the correct order of unsaturation?

Solution:

Alkenes contain C-C double bond whereas alkynes contain C-C triple bond.

QUESTION: 12

The general formula of alcohol is

Solution:

The general formula of monohydric alcohols is CnH2n+1OH where n = 1, 2, 3… etc.. or R-OH where R is any alkyl group.
Alcohols are formed by replacement of 1 hydrogen atom from hydrocarbons.

QUESTION: 13

Wine contains

Solution:

Ethanol is used as the important ingredient in manufacturing of wine, beer and other brewerie products.

QUESTION: 14

The acid present in vinegar is

Solution:

Vinegar is an aqueous solution of acetic acid. Vinegar typically contains 5–8% acetic acid by volume.

QUESTION: 15

The reaction 2C2H5OH + 2Na → 2C2H5ONa + H2 suggests that ethanol is

Solution:

Ethanol is neutral in nature as it shows no effect on litmus paper.

QUESTION: 16

Which of the following substance is added to denature ethanol?

Solution:

Ethanol + methanol leads in formation of denatured alcohol. Methanol is added to make industrial alcohol unfit for drinking.

QUESTION: 17

Which of the following substances cannot be used to distinguish ethanol from ethanoic acid?

Solution:

Ethanol does not react with sodium bicarbonate (NaHCO₃) but ethanoic acid reacts with sodium bicarbonate (NaHCO₃) releasing CO2 gas. Ethanol does not changes the colour of blue litmus paper while ethanoic acid changes the colour of blue litmus to red.

QUESTION: 18

An example of soap is

Solution:

C17H35COOC2H5 + NaOH → C17H35COONa + C2H5OH

QUESTION: 19

Detergents are sodium and potassium salts of long chain

Solution:

A major use of sulphonic acid is for sulphonation of many substances, such as paraffin in preparation of detergents. In the pharmaceutical sector also sulphonic acid is used for sulphonation of some chemicals to produce drugs.

QUESTION: 20

Which of the following salts when dissolved in water produce hard water?

Solution:

When either calcium sulphate, or magnesium bicarbonate or calcium chloride is dissolved in water, hard water is obtained. Hard water is due to presence of sulphates, chlorides or bicarbonates of magnesium and calcium in water.

QUESTION: 21

The functional group in aldehydes is

Solution:

QUESTION: 22

Ethanol on complete oxidation gives

Solution:

solution
Ethanol is oxidised by acidified sodium dichromate in a test-tube reaction, firstly to form ethanal (acetaldehyde), and with further oxidation, ethanoic acid (acetic acid).

QUESTION: 23

Which class of organic compounds give effervescence with NaHCO3 solution ?

Solution:

QUESTION: 24

Carboxylic acids are obtained from alcohols by -

Solution:

 

QUESTION: 25

Soaps are prepared by alkaline hydrolysis of -

Solution:


Soap is formed by the hydrolysis of ester in presence of Conc. H2SO4.

Related tests