Test: Cell Structure And Functions - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Cell Structure And Functions - 1


Description
This mock test of Test: Cell Structure And Functions - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Cell Structure And Functions - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Structure And Functions - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Cell Structure And Functions - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Structure And Functions - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tissue is a       

Solution:

Tissue is a group of similar kinds of cell which function together to make the tissue function for organs and organ system.

QUESTION: 2

Number of cells found in unicellular organism is :

Solution:

Those organisms that are made up of only one cell are called unicellular organism. Amoeba, paramecium, bacteria etc are unicellular organisms.

QUESTION: 3

What are pseudopodia?

Solution:

Amoeba have pseudopodia, which are projections of varying lengths protruding out of its body. Amoeba does not have a regular shape and uses pseudopodia for locomotion and digestion.

QUESTION: 4

Cells are capable of performing:

Solution:

Cells are capable of performing respiration, synthesis and digestion of food to obtain energy. Cells is the functional and structural unit of living organisms.

QUESTION: 5

Robert Hooke observed under microscope :

Solution:

Robert Hooke observed both living and dead cells of thin slice of cork. He observed small compartments and called it cell.

QUESTION: 6

The power house of cell is called

Solution:

Mitochondria are tiny organelles inside cells that are involved in releasing energy from food. This process is known as cellular respiration. It is for this reason that mitochondria are often referred to as the powerhouses of the cell.

QUESTION: 7

Choose the correct statement(s):

(i) Ribosomes are located on the chromosomes.

(ii) Cell is located in the nucleus.

(iii) Chloroplasts are located in the nucleolus.

(iv) Cell membrane surrounds the cell.

Solution:

1. Ribosomes can be found floating within the cytoplasm
2. Nucleus is present in the cell.
3. Chloroplasts are present in the cytoplasm of plant cells.
4. Nuclear membrane surrounds the nucleus and cell membrane surrounds the cell

 

QUESTION: 8

A single cell that can change its shape is:

Solution:

White blood corpuscles can change its shape. This cell change the shape to engulf the pathogen to provide protection against disease.

QUESTION: 9

Cell responsible to receive and transfer message in human body parts is:

Solution:

Nerve cells are responsible to receive and transfer message in human body parts. Nerve cells together form the nervous system of body.

QUESTION: 10

 If your father has brown eyes, you may also have brown eyes. If your mother has curly hair, you might also end up having curly hair. This transfer of characteristics is due to the transfer of ______.

Solution:

Nucleus contains thread-like structures called chromatins. Chromosomes are condensed forms of chromatin. During cell division, these chromosomes carry genes and help in the transfer of characters from parents to offspring.