Test: Cell Structure And Functions - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Cell Structure And Functions - 2


Description
This mock test of Test: Cell Structure And Functions - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Cell Structure And Functions - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Structure And Functions - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Cell Structure And Functions - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Structure And Functions - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cell membrane is also called:

Solution:

Cell membrane is also called as cell membrane or PLASMA membrane. It forms the outer covering of the cell made up of protein and fat. It is semi-permeable in nature.

QUESTION: 2

Unit of inheritance in living organisms is :

Solution:

The transfer of traits from one generation to next generation is called inheritance. Inheritance is carried out by gene located in nucleus of the cell.

QUESTION: 3

Living substance of a cell is collectively known as :

Solution: Total living substance in cell is protoplasm... protoplasm is made up of cytoplasm and nucleus / nucleoplasm... [ Protoplasm = cytoplasm + nucleoplasm ] blood is not present in cell.
QUESTION: 4

Thread like structures present inside nucleus are :

Solution:

Chromosomes are thin thread like structure present inside nucleus of the cell. Chromosome consists of DNA and protein. Genes are located on chromosome.

QUESTION: 5

The fluid present between cell membrane and nucleus is :

Solution:

The fluid present between cell membrane and nucleus is called cytoplasm. Cytoplasm is thick fluid medium in which different cell organelles floats.

QUESTION: 6

Vacuoles of plant cells are

Solution:

Permanent Vacuoles are found in plant cells and fungal cells. The permanent vacuole of xylem cells join together to form the xylem.

QUESTION: 7

Unicellular organisms reproduce by :

Solution:

Unicellular organisms generally reproduce by fission in which organism divides into two or more parts by simple mitosis division. Amoeba reproduce by binary fission while plasmodium by multiple fission.

QUESTION: 8

Cell has ability to extract _____ energy from food molecules:

Solution:

Cells has ability to extract chemical energy from food molecules. The energy present in food molecules like glucose undergo respiration to produce chemical energy in form of ATP.

QUESTION: 9

Cell wall of bacteria contains :

Solution:

Cell of bacteria consists of peptidoglycan. This kind of glucose forms rigid structure around the bacterial body.

QUESTION: 10

Membrane of nucleus is porous so it :

Solution:

The membrane of nucleus is porous so it allows transport of specific proteins. Nucleus is also called as brain of the cell.

QUESTION: 11

Identify the statement which is true for cells.

Solution:
QUESTION: 12

Plasma membrane is a :

Solution:

Plasma membrane is a bilayered membrane made up of protein and lipid. It is selectively permeable to different substances.

QUESTION: 13

Which of the following is a locomotory organelle in protozoa ?

Solution:

Flagella is a locomotory organelle in protozoa. Flagella is long hair like projection on the body of some protozoa.

QUESTION: 14

Power house of the cell is :

Solution:

Mitochondria is called as powerhouse of the cell because it contain enzyme for cellular respiration in which energy is released in form of ATP.

QUESTION: 15

Which of the following is selectively permeable?

Solution:

Cell membrane is a selectively permeable membrane because it allow some substance to cross but prevents the other.

QUESTION: 16

Plant cell wall is made up of :

Solution:

The cell wall of plant is made up of cellulose. Cellulose is a complex sugar which cannot be digested by human beings.

QUESTION: 17

Which of the following group is prokaryotes ?

Solution:

The cell which lack well developed nuclear membrane is called prokaryotic organism. Blue green algae and amoeba are example of prokaryotic organism.

QUESTION: 18

Which of the following occurs only in animal cell?

Solution:

Centrosomes are present only in animals cell. Centrosome produces fimbriae that help in cell division. Chromosome and ribosome are present in both animal and plant cell.

QUESTION: 19

The plastid responsible for fruit colour is :

Solution:

The colour of the plant is due to presence of different kinds of plastids. Chromoplast provides all colours except green and white.

QUESTION: 20

Which of the following occurs only in plant cell?

Solution:

Dictyosomes are present only in plant cell. Centrosomes is present in animals cells only and mitochondria and ribosomes are present in both plant and animal cell.