Test: Chemical Effects Of Electric Current - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Chemical Effects Of Electric Current - 2


Description
This mock test of Test: Chemical Effects Of Electric Current - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Chemical Effects Of Electric Current - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Effects Of Electric Current - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Chemical Effects Of Electric Current - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Effects Of Electric Current - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Battery is a

Solution:

Combination of two or more cells is called battery. In a batter cells are connected in series with opposite poles close to each other.

QUESTION: 2

The bulb glows when the electric current passes through it due to

Solution:

When electric current passes through the filament of bulb get heated and start emitting light and heat energy. So, heating effect of electric current is applied in bulb.

QUESTION: 3

Which categories of substance are generally good conductors?

Solution:

Metals are generally good conductor of electricity as they have free electron. Non-metals except graphite are bad conductor of electricity.

QUESTION: 4

A device which prevents or allow the current to flow through it

Solution:

Switch is a device which prevents or allows the current to flow through it. Switch is combined with positive terminal of circuit.

QUESTION: 5

In battery two or more cells are connected in

Solution:

Battery is a combination of two or more cells connected in series.

QUESTION: 6

When the liquid between two ends allow electric current, then

Solution:

When the liquid between two ends allow electric current to pass through them, the bulb of tester blows.

QUESTION: 7

Which metal is electroplated on iron for making “cans” for storing food and drinks?

Solution:

Tin is electroplated on iron for making cans for storing food and drinks as tin is less reactive than iron.

QUESTION: 8

When two or more cells are joined together it forms a

Solution:

When two or more cells are joined together in series, it forms a battery. Battery provides more current than single cell.

QUESTION: 9

In which type of cell zinc and copper plates are dipped in separate solution?

Solution:

In Voltaic cell zinc and copper plates are dipped in separate solution at works as cathode and anode to create flow of electron.

QUESTION: 10

Electric current is said to be pass through a wire when

Solution:

Electric current is said to be pass through a wire when only electron passes through it. Flow of electron causes flow of current.

QUESTION: 11

What is the common name for manganese-dioxide-alkaline-zinc cell?

Solution:

Alkaline cell is commonly called as manganese dioxide alkaline zinc cell.

QUESTION: 12

Electric current is measured by a device

Solution:

Electric current is measured by a device called ammeter. The S.I. unit of electric current is ampere.

QUESTION: 13

Heating effect of electric current is used in

Solution:

Heating effect of electric current is used in electric bulb. When current passes through the filament of bulb, due to high resistance, heat is produced that cause glow to glow.

QUESTION: 14

Conductor having very high resistance is

Solution:

The obstruction in flow of electric current is called resistance. Conductor having very high resistance is called insulator.

QUESTION: 15

Potential difference is created in a electric circuit due to

Solution:

In a circuit, potential difference is created in an electric circuit to due to cell or battery. Potential difference is measured in Volt.

QUESTION: 16

In electric circuit, current flows due to

Solution:

In an electric circuit, current flows due to difference in potential difference. Potential difference is due to presence of battery or cell.

QUESTION: 17

Heating effect of electric current is used in

Solution:

Bread toaster is an appliance that works on heating effect of electric current as the filament of bread toaster has high resistance to provide high heat.

QUESTION: 18

Electric circuit provides a complete path for

Solution:

The close and continuous path of electric current is called electric circuit. Electric circuit provides a complete path for current to flow.

QUESTION: 19

Fuse wire is used in electric circuit to prevent

Solution:

Fuse wire is a safety device used in electric circuit to protect the circuit due to overflow of current.

QUESTION: 20

Which of the following is a poor conductor of electricity?

Solution:

Tap water, iron nail and steel spoon are good conductor of electricity but air is poor conductor of electricity.