Test: Coal And Petroleum - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Coal And Petroleum - 1


Description
This mock test of Test: Coal And Petroleum - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Coal And Petroleum - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Coal And Petroleum - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Coal And Petroleum - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Coal And Petroleum - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Coke is obtained from :

Solution:

Destructive distillation is the chemical process involving the decomposition of coal by heating to a high temperature in the absence of air. It is used for obtaining coke from coal.

QUESTION: 2

Natural gas is a _____ resource :

Solution:

Natural gas is a non renewable resource of energy. Natural gas is a kind of fossil fuel that take millions of years in its formation and cannot be reused again and again.

QUESTION: 3

Gaseous mixture containing more volatile components of petroleum is called :

Solution:

Natural gas is gaseous mixture containing more volatile components of petroleum. It is used in vehicle as compressed natural gas (CNG).

QUESTION: 4

Fossil fuels are :

Solution:

Dead remains of plants and animals are called fossils. Fossils used as source of energy are called fossil fuels. Fossil fuels are formed naturally.

QUESTION: 5

A thick black liquid formed by heating coal in the absence of air :

Solution:

Coal tar is a thick black liquid formed by heating coal in the absence of air. Coal tar is used to construct road and water proofing.

QUESTION: 6

Coal is classified according to :

Solution:

Different kinds of coal are found in earth crust. They are classified into different categories on basis of carbon content in it.

QUESTION: 7

Such resources which can be continually replenished are called :

Solution:

Natural resources are either exhaustible or inexhaustible. Those resources which can be continually replenished are called inexhaustible resources.

QUESTION: 8

What is absent in coal ?

Solution:

Coal mainly consists of carbon, hydrogen and oxygen besides sulphur. Phosphorus is absent in coal.

QUESTION: 9

Coal type that contains lowest amount of carbon is :

Solution:

Carbon content in lignite coal is less than 50%, so, lignite coal is the inferior quality of coal. Bituminous coal is best quality of coal.

QUESTION: 10

Conversion of dead trees and other plants into coal is called :

Solution:

Conversion of dead trees and other plants into coal inside the earth crust due to high temperature and pressure is called carbonisation.

Related tests