Test: Colonial Cities


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Colonial Cities


Description
This mock test of Test: Colonial Cities for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Colonial Cities (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Colonial Cities quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Colonial Cities exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Colonial Cities extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Lord Wellesley became the Governor-General of colonial India in the year

Solution:

Lord Wellesley (1798-1805) Lord Wellesley (as Governor General) came to India in 1798 at a time when the British were locked in a life and death struggle with France all over the world.

QUESTION: 2

The king of England got Bombay as part of his wife’s dowry from the

Solution:

The Portuguese crown gave two cities as dowry to the British Crown, in 1661, when King Charles II of England, Scotland and Ireland married Catherine of Braganza, a princess of Portugal. They were Mumbai (Bombay) in India and Tangier in Morocco.

QUESTION: 3

Fort St. George of English East India Company was situated at

Solution:

The Fort St. George was built by the East India Company in 1639-40. It was one of the first English establishments in India.

QUESTION: 4

The British became the rulers of Bengal since the year

Solution:

The Battle of Plassey took place on June 23rd 1757, at Palashi in West Bengal, on the banks of the Bhagirathi River. It was fought between the forces of Sirajudaulah and the English East India Company. After this, the Company became the political ruler of Bengal.

QUESTION: 5

The Indian town which the King of England got as part of his wife's dowry from the King of Portugal was

Solution:

Bombay (Mumbai) was given to the East India Company, in 1661, by the English King who, in turn, had got it from the King of Portugal as part of his wife's dowry.

QUESTION: 6

East India Company’s agents settled in Calcutta in

Solution:

In August 1690, Job Charnock, an agent of the English East India Company (established 1600) settled in Calcutta. In 1698, the East India Company bought three villages (Sutanuti, Kalikata, and Gobindapur) from local landlord Sabarna Chowdhury. In 1699, the East India Company started developing Calcutta as a Presidency city.

QUESTION: 7

The Dutch had set up their base in Masulipatnam in the year

Solution:

The Dutch established their trading company’s base at Masulipatnam in 1605.

QUESTION: 8

The capital of British India was shifted to Delhi, in 1911, from

Solution:

Calcutta (Kolkata) became the centre of the Indian Independence Movement during the late 19th and early 20th centuries. It also underwent partition in 1905 on communal grounds, resulting in widespread agitation. All these activities, along with the disadvantageous location of Calcutta on the eastern fringes of India, prompted the British to shift their capital to Delhi in 1911.

QUESTION: 9

In 1857, the first spinning and weaving mill was established at

Solution:

In 1857 the first spinning and weaving mill was established, in Bombay and by 1860 the city had become the largest cotton market in India.

QUESTION: 10

The city walls of Shahjahanabad were demolished after

Solution:

The Mughal emperor, Shah Jahan founded the city of Shahjahanabad in Delhi, and thus, it was named in the name of Shah Jahan. It remained the capital of Mughals till the end of the Mughal dynasty.

Related tests