Test: Combustion And Flame - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Combustion And Flame - 1


Description
This mock test of Test: Combustion And Flame - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Combustion And Flame - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Combustion And Flame - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Combustion And Flame - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Combustion And Flame - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Gas necessary for combustion is:

Solution:

Combustion takes place only in presence of oxygen. Oxygen supports the combustion of substances in which heat is evolved.

QUESTION: 2

Combustion is a _____ chemical reaction:

Solution:

Burning of any substance in presence of oxygen is called combustion. During combustion heat is evolved so, combustion is exothermic chemical reaction in which new substance is formed.

QUESTION: 3

Substance that burns in oxygen to produce heat and light is called :

Solution:

Those substances that burn in presence of oxygen to produce heat and light is called combustible substance. Fossil fuels, wood, paper etc are example of combustible substance.

QUESTION: 4

Substance that does not burn in air is :

Solution:

The substance that does not burn in air is called non combustible substance. Wood, kerosene and diesel is example of combustible substance but sand is non combustible.

QUESTION: 5

Which fuels are used for running automobiles?

Solution:

Diesel is more combustible than these fuels,it releases energy rapidly.

QUESTION: 6

Cutting trees at large scale leads to :

Solution:

Cutting of trees at large scale leads to deforestation. Deforestation may cause desertification and loss of living natural resources.

QUESTION: 7

Amount of heat energy produced on complete combustion of 1kg of fuel is called :

Solution:

The amount of heat energy released on complete combustion of 1 kg of fuel is called calorific value of that fuel. Higher the calorific value better the fuel is considered.

QUESTION: 8

Substance which vaporise during burning forms :

Solution:

Substance which get vaporise during combustion or burning forms flame. Each substance forms characteristic flame having different colour and heat region.

QUESTION: 9

Combustion is also called :

Solution:

Combustion is also called as burning. Burning of substance requires oxygen and combustible substance and ignition temperature.

QUESTION: 10

Lowest temperature at which a substrate catches fire is called its :

Solution:

The lowest temperature at which substance catch fire is called ignition temperature. The fuel with moderate temperature is considered better fuel for domestic use.

Related tests