Test: Combustion & Flame- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Combustion & Flame- 1


Description
Attempt Test: Combustion & Flame- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Gas necessary for combustion is:

Solution:

Combustion takes place only in presence of oxygen. Oxygen supports the combustion of substances in which heat is evolved.

QUESTION: 2

Combustion is a _____ chemical reaction:

Solution:

Burning of any substance in presence of oxygen is called combustion. During combustion heat is evolved so, combustion is exothermic chemical reaction in which new substance is formed.

QUESTION: 3

Substance that burns in oxygen to produce heat and light is called :

Solution:

Those substances that burn in presence of oxygen to produce heat and light is called combustible substance. Fossil fuels, wood, paper etc are example of combustible substance.

QUESTION: 4

Substance that does not burn in air is :

Solution:

The substance that does not burn in air is called non combustible substance. Wood, kerosene and diesel is example of combustible substance but sand is non combustible.

QUESTION: 5

Which fuels are used for running automobiles?

Solution:

Diesel is more combustible than these fuels,it releases energy rapidly.

QUESTION: 6

Cutting trees at large scale leads to :

Solution:

Cutting of trees at large scale leads to deforestation. Deforestation may cause desertification and loss of living natural resources.

QUESTION: 7

Amount of heat energy produced on complete combustion of 1kg of fuel is called :

Solution:

The amount of heat energy released on complete combustion of 1 kg of fuel is called calorific value of that fuel. Higher the calorific value better the fuel is considered.

QUESTION: 8

Substance which vaporise during burning forms :

Solution:

Substance which get vaporise during combustion or burning forms flame. Each substance forms characteristic flame having different colour and heat region.

QUESTION: 9

Combustion is also called :

Solution:

Combustion is also called as burning. Burning of substance requires oxygen and combustible substance and ignition temperature.

QUESTION: 10

Lowest temperature at which a substrate catches fire is called its :

Solution:

The lowest temperature at which substance catch fire is called ignition temperature. The fuel with moderate temperature is considered better fuel for domestic use.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code