Test: Components Of Food - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Components Of Food - 1


Description
This mock test of Test: Components Of Food - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Components Of Food - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Components Of Food - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Components Of Food - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Components Of Food - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Night blindness of is caused by the deficiency of

Solution:

Night blindness is a nutritional defect in which person is not able to see in dim or low light. It is caused by deficiency of vitamin A.

QUESTION: 2

Weak bones and tooth decay is caused by the deficiency of

Solution:

Deficiency of Calcium in diet for longer duration leads to weak bones and tooth decay.

QUESTION: 3

Iodine solution is used to test

Solution:

Iodine solution is used to test the presence of starch in a food item by observing colour change.

QUESTION: 4

Which vitamin is destroyed during heating?

Solution:

Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a water-soluble vitamin found in fruits and vegetables, including oranges, strawberries, broccoli, tomatoes and green peppers. Vitamin C is easily destroyed by excessive heat and water, as well as exposure to air.

QUESTION: 5

The component of food that has no nutritive value is

Solution:

There are two components of food that has no nutritive value: Roughage and Water

QUESTION: 6

Butter and Ghee are the major source of

Solution:

Butter and ghee are major source of fats consumed by human beings.

QUESTION: 7

Proper food keeps us in

Solution:

Proper balanced food keeps us in good health as it contains the entire nutrient in appropriate quantity.

QUESTION: 8

The ingredients containing some components essential of body are called

Solution:

The ingredients containing some components essential for the body are called nutrients. Common nutrients include carbohydrates, fats and proteins.

QUESTION: 9

Which mineral is required for the formation of haemoglobin?

Solution:

Haemoglobin is essential for transport of oxygen in blood. Iron is required for the formation of haemoglobin.

QUESTION: 10

Essential components of food are called

Solution:

Essential components of food are called nutrients. They help in growth, repair and provide protection

Related tests