Test: Composition And Structure Of Atmosphere


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Composition And Structure Of Atmosphere


Description
This mock test of Test: Composition And Structure Of Atmosphere for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Composition And Structure Of Atmosphere (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Composition And Structure Of Atmosphere quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Composition And Structure Of Atmosphere exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Composition And Structure Of Atmosphere extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following gases absorbs ultra violet rays?

Solution:

It is found between 10 and 50 Km above the surface of the earth and acts as a filter.

QUESTION: 2

The uppermost layer of the atmosphere is

Solution:

The exosphere is the uppermost layer of the atmosphere. Together with the ionosphere, it makes up the thermosphere. The exosphere extends to 10,000 km above the Earth's surface. This is the upper limit of our atmosphere. The atmosphere here merges into space in the extremely thin air.

QUESTION: 3

It is an element of atmosphere

Solution:

Pressure is an important element of atmosphere.

QUESTION: 4

Which gas is opaque to the outgoing terrestrial radiation?

Solution:

It is responsible for green house effect.

QUESTION: 5

Excess carbon dioxide in the atmosphere due to pollution will cause

Solution:

The remaining trace gases include the greenhouse gases, carbon dioxide, methane, nitrous oxide, water vapour and ozone, so-called because they are involved in the Earth natural greenhouse effect, which keeps the planet warmer than it would be without an atmosphere.

QUESTION: 6

Sea salt, pollen, ash, smoke, soot, fine soil, these all are associated with __________

Solution:

All of these are dust particles, which are also present in the atmosphere.

QUESTION: 7

The radiations that heat earth’s atmosphere, comes from the

Solution:

Our atmosphere is heated up by the radiations reflected back from the earth's surface.

QUESTION: 8

Increase in the volume of carbon dioxide for the past few decades is mainly due to

Solution:

The burning of fossil fuels produces around 21.3 billion tons of carbon dioxide (CO2) per year and it is estimated that natural processes can absorb only half of this amount. Therefore, the net increase of CO2 per year is around 10.65 billion tons.

QUESTION: 9

Which one of the following gases constitute the major portion of atmosphere?

Solution:

The most abundant gas in our atmosphere is Nitrogen. It constitutes about 78% of our atmosphere.

QUESTION: 10

Earth absorbs more

Solution:

Earth absorbs more heat then it loses.