Test: Distribution Of Oceans And Continents


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Distribution Of Oceans And Continents


Description
Attempt Test: Distribution Of Oceans And Continents | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The slowest rate of plate movement can be seen in

Solution:

The slowest rate of plate movement can be seen in Artic ridge. It is less than 2.5 cm/yr.

QUESTION: 2

The plate marked red colour in the world map is

Solution:

The Nazca Plate, named after the Nazca region of southern Peru, is an oceanic tectonic plate in the eastern Pacific Ocean basin off the west coast of South America.

QUESTION: 3

According to the Plate Tectonic concept, how many major plates are there?

Solution:

On Earth, there are seven major plates and many minor plates. Where plates meet, their relative motion determines the type of boundary; convergent, divergent, or transform. 

QUESTION: 4

The boundary in the given picture shows the

Solution:

A very deep oceanic trench is formed next to a high continental mountain range when the oceanic crust is diving under the continental crust at a convergent boundary.

QUESTION: 5

The continental drift theory was propounded by

Solution:

Alfred Wegener—a German meteorologist put forth a comprehensive argument in the form of “the continental drift theory” in 1912.

QUESTION: 6

The Rim of the Pacific is also called

Solution:

It is also called the'Ring of Fire', because of the existence of the active volcanoes.

QUESTION: 7

Indian subcontinent was located at

Solution:

India was a large island situated off the Australian coast.

QUESTION: 8

Tillite is formed due to

Solution:

It is a sedimentary rock formed because of the glacier deposits.

QUESTION: 9

What is a tectonic plate that lies between the Asiatic and Pacific Plate?

Solution:

The Philippine Plate is an oceanic tectonic plate, between the Pacific Ocean to the east and Asiatic plate on the west.

QUESTION: 10

A tectonic plate is a slab of

Solution:

A tectonic plate (also called lithospheric plate) is a massive, irregularly-shaped slab of solid rock, generally composed of both continental and oceanic lithosphere.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code