Test: Diversity And Discrimination - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Diversity And Discrimination - 1


Description
This mock test of Test: Diversity And Discrimination - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Diversity And Discrimination - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Diversity And Discrimination - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Diversity And Discrimination - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Diversity And Discrimination - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ladakh is a desert in the mountains in the ___ part of Jammu and Kashmir

Solution:

Ladakh is a cold desert in India. It lies in the Great Himalayas, on the eastern side of Jammu and Kashmir. It has the mighty Karakoram Range in the North and in the south, it is bound by the  Zanskar mountains. Several rivers flow through Ladakh. The most important one is the Indus.

QUESTION: 2

Which is Tibetan national epic?

Solution:

The Kesar Saga poem is an eleventh-century Tibetan epic about Kesar, the King of Ling. The story became the national epic of Ladakh, and it is so much a part of the region’s cultural landscape that some claim that Kesar was actually born in Kargil. 

QUESTION: 3

Which of the following is NOT the feature of geographical diversity

Solution:

Geographic characteristics are divided into two categories: physical characteristics and human characteristics. Physical characteristics describe the natural environment of the place. They include: physical features - are landforms and bodies of water.hence, (D) is not the feature.

QUESTION: 4

Which of the following is FALSE regarding Ladakh

Solution:

Ladakh is a cold desert and its arid climate makes conditions harsh for agriculture. Almost 90% of farmers in Ladakh are dependent on snowmelt water for irrigation.

QUESTION: 5

People in Ladakh keep sheep to produce

Solution:

As we know that Ladakh is cold place and it's temperature decreases -40degree .so,surely it's too cold and pashima wool in very hot in nature as comparison to others

QUESTION: 6

Who discovered the sea route to India

Solution:

Portuguese explorer Vasco da Gama discovered a sea route to India in 1497-1498. Actually, an unnamed Indian navigator he hired in Kenya directed the journey from the east coast of Africa to what is now Kozhikode, India.

QUESTION: 7

Ladakh is also called

Solution:

LADAKH is a land of high passes on the borderland of India & Tibet. Ladakh is also known as 'The Land of the Mystic Lamas', 'The Broken Moon land', or 'The Last Shangri-La'. It is also known as 'Little Tibet' because of the cultural & geographical similarities with Tibet.

QUESTION: 8

Islam was introduced in this region more than _____ ago and there is a significant Muslim population here.

Solution:
QUESTION: 9

Ladakh has a very rich oral tradition of

Solution:

Buddhism reached Tibet via Ladakh. Ladakh is also called Little Tibet. Islam was introduced in this region more than four hundred years ago and there is a significant Muslim population here. Ladakh has a very rich oral tradition of songs and poems. Local versions of the Tibetan national epic the Kesar Saga are performed and sung by both Muslims and Buddhists.

QUESTION: 10

Which is CORRECT?
1. A large part of Africa lies in the Southern Hemisphere
2. North America is the Fourth largest continent of the world
3. The coastline of Atlantic Ocean is highly indented

Solution:

The coastline of Atlantic Ocean is highly indented. This irregular and indented coastline provides ideal location for natural harbours and ports. From the point of view of commerce, it is the busiest Ocean. The Indian Ocean is the only ocean named after a country, that is, India.