Test: Electric Current And Its Effects - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Electric Current And Its Effects - 2


Description
This mock test of Test: Electric Current And Its Effects - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Electric Current And Its Effects - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electric Current And Its Effects - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Electric Current And Its Effects - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electric Current And Its Effects - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A ____________ is used in torches.

Solution:

A dry cell is used in torches and other devices that are mobile.

QUESTION: 2

MCB in electric circuit stand for

Solution:

MCB is electric circuit stands for miniature circuit breaker used to break circuit in case of excess of current.

QUESTION: 3

Electromagnet is used in

Solution:

Electromagnet is used in electric bell. When switch is closed the, current flows and electric bell works.

QUESTION: 4

Electric current is measured by a device

Solution:

Electric current is measured by a device called ammeter. It is always connected in series in circuit.

QUESTION: 5

Fuse wire is made up of alloys of

Solution:

Fuse wire is made up of alloys of low melting point that melts if higher current flows through the circuit.

QUESTION: 6

Coils of heating devices are made up of

Solution:

The coils of heating devices are made up of Nichrome, which is an alloy having very high resistance and high melting point.

QUESTION: 7

Wire carrying current produce attracts the magnetic material due to

Solution:

Wire carrying current produce attracts the magnetic material due to magnetic field.

QUESTION: 8

Conductor having very high resistance is

Solution:

A conductor having very high resistance is called insulator that do not allow current to pass through.

QUESTION: 9

Potential difference is created in a electric circuit due to

Solution:

Potential difference is created in an electric circuit due to cell or battery.

QUESTION: 10

Heating effect of electric current is used in

Solution:

Heating effect of electric current is used in bread toaster having coils of high resistance and melting point.

QUESTION: 11

Fuse wire is used in electric circuit to prevent

Solution:

Fuse is a safety device that is used in electric circuit to prevent electrical appliances and circuit in case of very high current.

QUESTION: 12

The metal which is poor conductor of electricity is

Solution:

All metals are good conductor of electricity but mercury is poor conductor of electricity.

QUESTION: 13

A device that break the electric circuit in case of excess current is called

Solution:

A device that breaks the electric circuit in case of excess of current is called fuse wire.

QUESTION: 14

Which of the following metal is best conductor of electric current?

Solution:

Silver metal is best conductor of electric current out of all metals due to very high resistivity.

QUESTION: 15

A device that converts the electrical energy into heat energy is

Solution:

Heater is a device that converts the electric energy into heat energy.

QUESTION: 16

Nichrome is used a coil of heater because

Solution:

Nichrome is used in coil of heater because it has high resistance and high melting point.

QUESTION: 17

Combination of two or more cell in series is called

Solution:

Combination of two or more cell in series is called battery. Battery creates potential difference to flow current.

QUESTION: 18

Closed and continuous path of electric current is called

Solution:

Closed and continuous path of electric current is called electric circuit.

QUESTION: 19

Coming together of live wire and fuse wire in a circuit is called

Solution:

When live wire and neutral wire of a circuit come together, short circuit occurs to increase the temperature of circuit.

QUESTION: 20

In electrical wiring, the wire with black insulation is usually

Solution:

In electrical wiring, the wire with black insulation is usually neutral wire and red insulation with live wire.