Test: Electricity & Circuits


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Electricity & Circuits


Description
Attempt Test: Electricity & Circuits | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Combination of two or more cells in series is called

Solution:

Combination of two or more cell in series is called battery.

CBSE NCERT Solution for Class 7 - Physics - Electric Current and its Effects

QUESTION: 2

Which of the following is bad conductor of electric current?

Solution:

Diamond is an extremely bad conductor of electricity. In diamond, each carbon atom is covalently bonded with four other carbon atoms. So, the four outermost electrons of a carbon atom are engaged or trapped in the covalent bonds, having no free electrons making it a bad conductor of electricity.

QUESTION: 3

Filament of electric bulb is made up of

Solution:

Filament of electric bulb is made up of tungsten due to high resistivity and high melting point.

QUESTION: 4

In which case bulb will glow if following materials are placed in circuit?

Solution:

Only metal spoon will allow the current to pass through because all others are insulators.

QUESTION: 5

The materials that have high resistance are called

Solution:

These are the materials which offers very high resistance to the flow(or in path) of electric Current.
In other words these materials have very high resistivity.

QUESTION: 6

A thin coil of metal, which glows when electricity is passed through it, is called

Solution:

A thin coil of metal, which glows when electricity is passes though it is called filament.

QUESTION: 7

Which one of the following will allow electric current to pass through?

Solution:

Iron nail being a metal is a conductor of electricity while the rest are insulators.

QUESTION: 8

Closed and continuous path of electric current is called

Solution:

Closed and continuous path of electric current is called circuit.

QUESTION: 9

Which of the following is not a use of electricity?

Solution:

Electricity is used in watching television, running pump and driving car but riding bicycle do not use electricity.

QUESTION: 10

A ______________ provide us with electricity.

Solution:

A  Power house provide us with electricity.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code