Test: Environment - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Environment - 2


Description
This mock test of Test: Environment - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Environment - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Environment - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Environment - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Environment - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The domain of water is referred to as

Solution:

Hydrosphere is the part of the earth which, combines all the water sources on the planet. It includes atmospheric water, oceans, rivers, lakes, groundwater, ice and any other possible source.
The hydrosphere incorporates the water cycle, where water travels from one source to another, changing forms temporarily in between. About 70% of the earth’s surface is covered in oceans which is not potable water. A very small percentage of earth’s water is fresh water.

QUESTION: 2

Which among the following terms of utmost significance in the dynamics of resource management was coined in the ‘Brundtland Commission Report’? 

Solution:

The term sustainable development was coined in the paper Our Common Future, released by the Brundtland Commission. Sustainable development is the kind of development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

QUESTION: 3

Atmosphere is

Solution:

The Earth's atmosphere is a thin layer of gases that surrounds the Earth. It composed of 78% nitrogen, 21% oxygen, 0.9% argon, 0.03% carbon dioxide, and trace amounts of other gases. This thin gaseous layer insulates the Earth from extreme temperatures; it keeps heat inside the atmosphere and it also blocks the Earth from much of the Sun's incoming ultraviolet radiation.

QUESTION: 4

A _____ is necessary between the natural and human environment

Solution:

Perfect balance is important between natural and Human environment because:

a. Human beings are dependent on environment for their very existence so it is important to maintain a perfect harmony between human and natural environment.

b. Environment is the basic life support system.

c. It is the environment which provides us the air that we breathe, water we drink,land where we live and food we eat.

d. Human beings make use of plants which provides raw materials and is the main source of food. Human beings use forest for timber, for wood and other natural resources like minerals for their very survival

e.Natural environment is important as it serves as the basic life support systems - air, water, soil.

f. Plants, forest cover play a major role in enhancing the quality of environment. They modify the local climate, control soil erosion, provide products which have medicinal value, forests provide shelter to many communities, it is source of livelihood for many communities.

g. It is important to have a perfect harmony as it maintains balance of nature.

h. If this balance is disturbed by human activities like deforestation, industrialisation it will lead to climatic changes, melting of glaciers, rising sea levels.

i. It will lead to extinction of species of plants and animals. 

QUESTION: 5

Which of the following are the natural environment 
(1) Plants
(2) Roads
(3) Soil
(4) House
(5) land
(6) Water

Solution:

House and Roads are made by man for their comfort and are not gift of nature.

QUESTION: 6

Which is called the living world

Solution:

All the living things in the planet are categorized under the biosphere. In this view, the biosphere includes all of the animals, plants, and microorganisms of earth. Humans as well belong to this group. The entire ecological communities within the physical surrounding of the earth are within the umbrella of living things (biosphere). These ecological communities interact together with the physical aspects of the earth including the hydrosphere, lithosphere, and the atmosphere.
Collectively, these ecological communities are made reference to as biomes. Deserts, forests, grasslands, aquatic, tundra, and chaparral are the six main biomes that are present in the biosphere. The living things on earth interact with each other in various ways, which is well elaborated under the trophic levels of food chain – how energy is transferred in ecological systems.

QUESTION: 7

Which of the following is NOT the major domain of the earth

Solution:

Troposphere is not the major domain of the earth. Earth has four major domain - Lithosphere, Atmosphere, Hydrosphere, Biosphere. Atmosphere is divided into different layers which is based on temperature, composition and other properties, and "troposphere is one of the layer of atmosphere" but not the major domain of the earth .

QUESTION: 8

Which is NOT a component of human environment?

Solution:

Land is a component of natural environment and not the human environment.

QUESTION: 9

Which of the following is created by the nature

Solution:

Mountains rivers are gifts of nature while cars , buildings are made by man.mountains rivers are gifts of nature while cars , buildings are made by man.

QUESTION: 10

What are the components of the ecosystem

Solution:

All ecosystems consist of two major components—biotic and abiotic. The biotic component is comprised the living organisms, whereas the abiotic component includes the physical (non-living) environment. But, both of these components interact very closely to exhibit a definite structural organization. Sometimes, it is very difficult to separate the biotic components from the abiotic components.

QUESTION: 11

A special day is celebrated on 5th June

Solution:

World Environment Day (WED) is celebrated on 5 June every year, and is the United Nations' principal vehicle for encouraging awareness and action for the protection of the environment.

QUESTION: 12

Who interacts with the environment and modify it according to their needs?

Solution:

Humans interacts with the environment and modify it according to their needs to create human environment 

QUESTION: 13

Human beings _____ with the environment and modify it according to their ____

Solution:

Human beings interact with the environment and modify it according to their needs.
For example- we use a lot of natural resources and give to environment as well like we use oxygen for respiration and give carbon dioxide to the environment..this is called interaction...whereas we modify it according to our needs like forest..we use timber from forests..for making furniturers etc..

QUESTION: 14

Which layer protect us from the scorching heat of the sun

Solution:

The atmosphere also protects living things on Earth from the sun's harmful ultraviolet radiation. A thin layer of gas called ozone high up in the atmosphere filters out these dangerous rays. The atmosphere also helps to sustain life of Earth.

QUESTION: 15

______ revolution made ____ speedy across the world

Solution:

The information revolution has enabled many people to actualize their dreams and satisfy their curiosity by learning nearly any concept.The information revolution was really important because it made information way easier to obtain and it made people way more knowledgeable.

QUESTION: 16

The ______ holds the atmosphere around the earth.

Solution:

The Gravitational Pressure holds the atmosphere around the earth

QUESTION: 17

Identify the following figure 

Solution:
desert ecosystem is defined by interactions between organism populations, the climate in which they live, and any other non-living influences on the habitat.

QUESTION: 18

What do plant and animal kingdom make together?

Solution:

Plant and animal kingdom make together Biosphere.

QUESTION: 19

Which of the following are abiotic 
(1) Soil
(2) Air
(3) Trees
(4) Water 
(5) Animal
(6) Rocks

Solution:

Abiotic are non living things while trees and animals are living beings.

QUESTION: 20

 Which is NOT a natural ecosystem?

Solution:

A natural ecosystem is a community of living and non-living entities and occurs freely in nature with out interaction of human activity.

Similar Content

Related tests