Test: Equality in Indian Democracy- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Equality in Indian Democracy- 1


Description
This mock test of Test: Equality in Indian Democracy- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Equality in Indian Democracy- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Equality in Indian Democracy- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Equality in Indian Democracy- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Equality in Indian Democracy- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

India is:

Solution:

India is a federal parliamentary, secular, democratic, republic in which the President of India is the head of state and the Prime Minister of India is the head of government. 

QUESTION: 2

It states that every adult in a country, irrespective of their wealth and the communities she/he belongs to, has one vote:

Solution:

Universal Adult Franchise means that the right to vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste, class, colour, religion or gender. It is based on equality, which is a basic principle of democracy.

QUESTION: 3

One of the more common forms of inequality in India is the:

Solution:

The caste system is an ancient, age-old belief system that plagues India even today.
It is a system that has divides Hindus into rigid, hierarchical occupational groups called “varna“.

This Varna system includes four Varnas: Bhramin, Kshatriya, Vaishya, and Shudra, in descending order of purity. 

QUESTION: 4

Dalit means:

Solution:

Dalit, meaning "broken/scattered" in Sanskrit and Hindi, is a term mostly used for the castes in India that have been subjected to untouchability. 

QUESTION: 5

Which of the following is the work of Om Prakash Valmiki

Solution:

The author of Joothan is the famous dalit writer Om Prakash Valmiki who describes about his life as a dalit.

QUESTION: 6

Omprakash Valmiki is a famous ______ writer.

Solution:

Omprakash Valmiki is one of the most famous Dalit litterateurs in Hindi and he portrayed the life of Dalits with an authentically Dalit voice.

QUESTION: 7

The Ansaris dignity was also hurt when:

Solution:

In a secular country, unequal treatment on the basis of religion is not acceptable by the constitution but many people still practice it and in the process hurt other people’s dignity.
This is what happened with the Ansaris. The Ansaris felt that their dignity was hurt because they were being treated unequally on the basis of differences of religion as many people refused to lease their apartments just because they were Muslims. 

QUESTION: 8

Every person has access to all public places except:

Solution:

Parliament is not a public place. If you want to go to parliament you should be a VIP or staff of parliament.

QUESTION: 9

Which state was the first state in India to introduce a mid-day meal scheme?

Solution:

The first mid-day meal plan was introduced in the state of Tamil Nadu in India under then Chief Minister K Kamaraj in 1962–63.
The Government of India initiated the National Programme of Nutritional Support to Primary Education (NP-NSPE) on 15th August 1995.

QUESTION: 10

United States of America, the _______ whose ancestors were the slaves who were brought over from Africa, continue to describe their lives today as largely unequal.

Solution:

The United States of America, the african-americans whose ancestors were the slaves who were brought over from Africa, continue to describe their lives today as largely unequal.

  • In late August 1619, “20 and odd” captive Africans first touched the soil at Point Comfort (now Fort Monroe National Monument), part of England’s new colony in Virginia. These men and women had been stolen from their homes in Africa, forced to board a ship, and sailed for months into the unknown.
  • The first Africans in an English colony, their arrival is considered by many historians to be the beginning of a 400-year story filled with tragedy, endurance, survival, and a legacy of resilience, inequality, and oppression.

Related tests