Test: Fibre To Fabric - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Fibre To Fabric - 1


Description
This mock test of Test: Fibre To Fabric - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Fibre To Fabric - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fibre To Fabric - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Fibre To Fabric - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fibre To Fabric - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is not a natural fibre

Solution:

Jute, cotton and flax are natural fibre but nylon is a synthetic fibre or man-made fibre. It is not a natural fibre because it is made by plants

QUESTION: 2

Which fibre yielding plant should be grown in a field having black soil and warm climate?

Solution:

Cotton is best suited in the field having black soil and warm climatic condition.

QUESTION: 3

Which part of jute plant is used to obtain jute fibre

Solution:

Stem of jute is used to obtain jute fibre used for making a number of articles like bag, coarse cloths etc.

QUESTION: 4

Silk is obtained from silk worm which lives on

Solution:

The protein fiber of silk is composed mainly of fibroin and is produced by certain insect larvae to form cocoons. The best-known silk is obtained from the cocoons of the larvae of the mulberry silkworm.

QUESTION: 5

Cotton plants are about ____________ feet high.

Solution:

The cotton plant produces a single upright stem with a semi-woody texture that grows to a maximum height of approximately 6 feet. Its leaves are dark green with three to five lobes that reach roughly 2 to 4 inches in overall length.

QUESTION: 6

Cotton was first produced in

Solution:

It is believed that cotton was first produced in India, from where it spread to different part of world.

QUESTION: 7

In hot humid conditions, which of the following fabrics will you choose for wearing?

Solution:

In hot and humid conditions, cotton fabrics are more preferred because cotton absorb the sweat more easily.

QUESTION: 8

Removal of cotton from the cotton seed is termed as

Solution:

Cotton ball contains seeds along with cotton fibre. The removal of cotton seed from the cotton is called ginning.

QUESTION: 9

The seed of cotton is called

Solution:

The seed of cotton is called as binola, which is used to extract fat to manufacture soap.

QUESTION: 10

Medium sized weaving machine run on power, used to produce cotton clothes on large scale is called 

Solution:

Medium sized weaving machine run on power, used to produce cotton clothes on large scale is called as power loom.

Related tests