Test: Fibre To Fabric - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Fibre To Fabric - 2


Description
This mock test of Test: Fibre To Fabric - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Fibre To Fabric - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fibre To Fabric - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Fibre To Fabric - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fibre To Fabric - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one is a type of synthetic fibre?

Solution:

Cotton, silk and jute are natural fibres obtained from plant and animals. Nylon is a synthetic fibre manufactured by human beings.

QUESTION: 2

Chemical constituent of cotton is

Solution:

Chemical constituent of cotton is cellulose. Cellulose forms the cell wall of plant cell.

QUESTION: 3

Scientific name of mulberry silk moth is

Solution:

The scientific name of mulberry silk is Bombyx mori. Silk worm is larva or caterpillar of Bombyx mori.

QUESTION: 4

Which is not a synthetic fibre?

Solution:

Nylon, polyester and rayon are synthetic fibre manufactured by human beings. Hemp is used as fibre, oil and seed.

QUESTION: 5

Weavers weaves the silk thread into

Solution:

Weavers weave the silk thread into silk cloth. Silk cloth is used to make garments.

QUESTION: 6

The machine that comb loose wool in sheet is called

Solution:

Carding machine is used to comb loose wool in sheet to make the wool soft and attractive.

QUESTION: 7

Wool and Silk are

Solution:

Wool and silk are natural fibres obtained from plants and animals.

QUESTION: 8

Best quality of wool is obtained from

Solution:

The best quality of wool is obtained from Merino sheep. Wool obtained from Merino sheep is soft and warm.

QUESTION: 9

Silk is a natural __________ fibre.

Solution:

Silk is a natural protein fiber, some forms of which can be woven into textiles. The protein fiber of silk is composed mainly of fibroin and is produced by certain insect larvae to form cocoons.

QUESTION: 10

Thick coat of hair on sheep’s body is called

Solution:

Thick coat of hair on sheep’s body is called

QUESTION: 11

Which of the following species is most common silk moth?

Solution:

The most common silk moth is mulberry silk moth and its silk fibres are soft, lustrous, and elastic and can be dyed in beautiful colors.

QUESTION: 12

Which of the following animal is not used to obtain wool?

Solution:

Wool can be obtained from sheep, goat and camel. Hair of dog is never used to obtain wool.

QUESTION: 13

When silk was first produced in china?

Solution:

Silk fabric was invented in Ancient China and played an important role in their culture and economy for thousands of years. Legend has it that the process for making silk cloth was first invented by the wife of the Yellow Emperor, Leizu, around the year 2696 BC.

QUESTION: 14

Silk moth that contain silk is called

Solution:

The silk moth that contains silk is called cocoon. Silk threads are wrapped on the body of silk larva to form cocoon.

QUESTION: 15

The silk and wool are made of a kind of

Solution:

Silk and wool are chemically made up of protein molecules.

QUESTION: 16

The process of rearing silk worms in order to obtain silk is called

Solution:

The process of rearing silk worms to obtain silk is called sericulture.

QUESTION: 17

Shearing do not hurt the sheep because

Solution:

Shearing is removing of upper skin along with hair to obtain wool. Shearing does not hurt the sheep because upper most skin of sheep is dead

QUESTION: 18

The process of obtaining silk fibre from cocoons is called

Solution:

The process of obtaining silk fibre from cocoon is called reeling. It involve unwinding of filaments from cocoon and collecting over a fast moving reel.

QUESTION: 19

Boiling of cocoon is done to

Solution:

Cocoon is boiled to kill the pupa inside the cocoon and obtaining the silk thread of silk.

QUESTION: 20

Silk yarn is as strong as

Solution:

Silk yarn is as strong as steel. Silk yarn is made up of protein molecules twisted in particular manner to give high tensile strength.

Similar Content

Related tests