Test: Food Security In India - 4


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Food Security In India - 4


Description
This mock test of Test: Food Security In India - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Food Security In India - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food Security In India - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Food Security In India - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food Security In India - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The worst affected groups in rural areas facing food insecurity are :

Solution:
QUESTION: 2

MSP refers to :

Solution:
QUESTION: 3

Green Revolution in the 1960s was associated with :

Solution: By use of HYD seeds because by growing HYV seeds we will get a Green Crops and they will produce food grains which means green revolution.
QUESTION: 4

Public Distribution System is associated with :

Solution:

A public distribution shop, also known as fair price shop (FPS), is a part of India's public system established by the Government of India which distributes rations at a subsidized price to the poor.

QUESTION: 5

Revamped Public Distribution System (RPDS) aimed to provide benefits to :

Solution:

Revamped Public Distribution System (RPDS) was launched in June 1992 in 1775 blocks throughout the country. RPDS was launched with a view to strengthen and streamline the PDS as well as to improve its reach poor families especially in the far-flung, hilly, remote and inaccessible areas.

QUESTION: 6

White Revolution of the country is associated with :

Solution:
QUESTION: 7

Annapurna Scheme (APS) meets the food requirements of :

Solution:
QUESTION: 8

Antyodaya cards are related to

Solution:
QUESTION: 9

Antyodaya Anna Yojana (AAY) and Annapurna Scheme (APS) are linked with :

Solution:
QUESTION: 10

Under the Targeted Public Distribution System (TPDS) foodgrains given per family per month is :

Solution:
QUESTION: 11

In which state 94% ration shops are run by cooperatives

Solution:
QUESTION: 12

Average consumption of PDS grains per person per month at all India level is :

Solution:

The correct answer is A as In coverage and public expenditure, it is considered to be the most important food security network. However, the food grains supplied by the ration shops are not enough to meet the consumption needs of the poor or are of inferior quality. The average level of consumption of PDS grains in India is only 1 kg per person / month.

QUESTION: 13

The society which facilitated setting up of grain banks in different regions is :

Solution:

Academy of Development Science has facilitated a network of NGOs for setting up grain banks in different regions.
ADS organises training and capacity building programmes on food security for NGOs. Grain Bank are now slowly taking shape in different parts of Maharashtra.
ADS efforts to set up the Grain Bank is paying rich dividends.
 

QUESTION: 14

Minimum Support Price (MSP) is announced by the government to provide :

Solution:
QUESTION: 15

Seasonal hunger occurs in :

Solution:

Seasonal hunger is the hunger that cycles around the harvest and sowing season of seasonal activities like agriculture. Seasonal hunger is found in rural areas in some cases and in urban areas also. This type of hunger exists when a person is unable to get work for the entire year.

QUESTION: 16

Which crop registered the largest increase in production as a result of Green Revolution?

Solution:
QUESTION: 17

Main purpose of buffer stock scheme is :

Solution:

The correct answer is D as a buffer stock scheme is an attempt to use commodity storage for the purposes of stabilising prices in an entire economy or, more commonly, an individual (commodity) market. Specifically, commodities are bought when there is a surplus in the economy, stored, and are then sold from these stores when there are economic shortages in the economy.

QUESTION: 18

Under Antyodaya Anna Yojana (AAY), subsidised rate for wheat is :

Solution:
QUESTION: 19

Food security means :

Solution:
QUESTION: 20

Massive starvation takes place due to :

Solution: Meteorologists predict drought based on precipitation patterns, stream flow, and moisture of soil over long periods of time. In the United States, droughts are most likely to occur in the Midwest and the South.
QUESTION: 21

............... hunger is related to cycle of food growing and harvesting -           

Solution:
QUESTION: 22

The basic cause of chronic hunger is -           

Solution:
QUESTION: 23

The basic cause of seasonal hunger is -           

Solution: Causes of seasonal hunger include lack of access to food, high food prices, lack of food storage space, environmental instability, and lack of diversified crops. ... Children who suffer from chronic hunger are particularly vulnerable, developing more slowly — both mentally and physically.
QUESTION: 24

How many types of ration cards available in our country?           

Solution:

The correct option is C.

You can obtain an application for a ration card from your ration office or district office. There are three types of cards, Yellow, orange and white. The yellow cards are given to families below the poverty line.

Before the NFSA was enacted, there were three types of ration cards:

  • Above Poverty Line (APL) ration cards that were issued to households living above the poverty line (as estimated by the Planning Commission). These households received 15 kilogram of food grain (based on availability).

  • Below Poverty Line (BPL) ration cards that were issued to households living below the poverty line. These households received 25-35 kilograms of food grain.

  • Antyodaya Anna Yojana (AAY) ration cards that were issued to "poorest of poor" households. These households received 35 kilograms of food grain.
QUESTION: 25

Integrated child developed services was introduced in -           

Solution:

The decision led to the formulation of Integrated Child Development Services (ICDS) scheme – one of the most prestigious and premier national human resource development programmes of the GOI. The scheme was launched on 2 October 1975 in 33 (4 rural, 18 urban, 11 tribal) blocks.

Related tests