Test: Force And Pressure - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Force And Pressure - 2


Description
This mock test of Test: Force And Pressure - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Force And Pressure - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Force And Pressure - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Force And Pressure - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Force And Pressure - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Force applied on an object in same direction

Solution:

The force applied on an object in same direction as the object is moving add the speed of the object but when applied in opposite direction, its reduces.

QUESTION: 2

The strength of a force is usually expressed by its

Solution:

Force is a vector quantity as it contains both direction and magnitude but strength of a force is usually expressed by its magnitude.

QUESTION: 3

Leaves or fruits fall on the ground due to      

Solution:
QUESTION: 4

What is the cause of change in motion or change in the state of motion?

Solution:

When force is applied to any object it may change its direction eg.foot ball it may change its shape eg dough it may change its state it may change its motion.

QUESTION: 5

Which force enables us to perform all activities involving movement or bending of our body?

Solution:

Muscular force enables us to perform all activities involving movement or bending of our body. Muscular force is developed inside muscle due to presence of contractile protein.

QUESTION: 6

When two forces act in opposite directions, then net force acting two forces      

Solution: When two force acts on opposite direction then the net force will be obtained by subtracting them while if the forces acts in the same direction then the net force will be obtained by adding them.
QUESTION: 7

Which of the following is an example of contact force?

Solution:

The forces in which to bodies acting on each other are in contact are called contact force. Muscular force is an example of contact force.

QUESTION: 8

The force resulting due to the action of muscles is known as the

Solution:

The force resulting due to the action of muscles is known as the muscular force. Muscular force is present in all animals including human beings.

QUESTION: 9

The force responsible for changing the state of motion of objects is called

Solution:

The force responsible for changing the state of motion of objects is called friction. Friction force is an example of contact force in which two moving bodies are in contact.

QUESTION: 10

Electrostatic force is exerted by charged body on

Solution:

Electrostatic force is exerted by charged body on another charged body or uncharged body. Two charged body having same kind of charge repels each other.

QUESTION: 11

Like poles of magnet

Solution:

Like poles of magnet repels each other while unlike poles of two magnet attract each other.

QUESTION: 12

Friction arises due to

Solution:

Friction arises due to contact between two surfaces. Friction force is more in case of solid body and less in case of gases.

QUESTION: 13

A force has

Solution:

A force has both magnitude and direction so, force is a vector quantity. Force can change state and shape of body.

QUESTION: 14

Gravitational force is acting on

Solution:

Gravitational force is acting on earth, moon and on all other planet. This force is acting on all the body having some mass.

QUESTION: 15

Which one is an example that shows that force can change shape and size of object?

Solution:

Force applied on inflated balloon is an example that shows that force can change shape and size of object.

QUESTION: 16

The speed of moving ball increase further if force is applied in

Solution:

The speed of moving ball increase further if force is applied in direction of motion and decrease if force is applied in opposite direction.

QUESTION: 17

The force exerted by a charged body on another charged or uncharged body is known as

Solution:

The force exerted by a charged body on another charged or uncharged body is known as electrostatic force. Electrostatic force is non-contact force.

QUESTION: 18

The tendency of a body to maintain its state of rest or uniform motion is called

Solution:

The tendency of a body to maintain its state of rest or uniform motion is called inertia. Mass is the measure of inertia.

QUESTION: 19

A force of 9.8 N is equivalent to

Solution:

1 kg-wt is the amount of force experienced by an object of mass 1 kg due to its own weight and is equal to 9.8 N when acceleration due to gravity is 9.8 m/s2.

QUESTION: 20

Force of gravity is a

Solution:

The force of gravity is a attractive force. Every object in universe attracts every other object. This attractive force is called gravity.

Similar Content

Related tests