Test: Garbage In Garbage Out - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Garbage In Garbage Out - 2


Description
This mock test of Test: Garbage In Garbage Out - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Garbage In Garbage Out - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Garbage In Garbage Out - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Garbage In Garbage Out - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Garbage In Garbage Out - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following can not be used for composting?

Solution:

Fruit peels, vegetable peels and rotten banana are used for compositing but plastic bag cannot be used for composting.

QUESTION: 2

In vermicomposting earthworm is added to

Solution:

In vermin-composting, earthworm is added to increase the composting process.

QUESTION: 3

The area where garbage is collected and decomposed is called

Solution:

The area where garbage is collected and decomposed is called landfills.

QUESTION: 4

Waste ___________ is necessary to protect the environment.

Solution:

Waste management is necessary to protect the environment for future generation.

QUESTION: 5

We should not ____________ the garbage.

Solution:

We should not burn garbage as burning of garbage produce harmful gases in atmosphere.

QUESTION: 6

Waste material should be ____________ into recyclable and non-recyclable.

Solution:

Waste material should be separated into recyclable and non-recyclable material to recycle.

QUESTION: 7

Liquid waste from houses is called

Solution:

Liquid waste from house is called sewage. It is generated in kitchen, bathroom mainly.

QUESTION: 8

Waste management is necessary to protect

Solution:

Waste management is necessary to protect environment.

QUESTION: 9

Biodegradable waste

Solution:

Biodegradable waste decomposes in nature by microbes like bacteria and fungi.

QUESTION: 10

Polythene and plastics

Solution:

Polythene and plastics are non-biodegradable and very harmful wastes.

QUESTION: 11

Which of the following is a good habit to preserve ecosystem?

Solution:

Composting of biodegradable wastes is good habit to preserve the ecosystem.

QUESTION: 12

Which of the following is non-biodegradable waste?

Solution:

Plastic is non-biodegradable waste as it is not decomposed by microorganisms naturally.

QUESTION: 13

Which one is not an organic waste?

Solution:

DDT is used as pesticide to kills the pastes it is not a organic waste.

QUESTION: 14

Bio gas can be produced by using

Solution:

Bio-gas can be produced by using animal excreta in biogas plant.

QUESTION: 15

Sanitation in the cities is the function of

Solution:

Sanitation in the cities is the function of Municipal corporation of particular cities or town.

QUESTION: 16

The process of waste treatment is called

Solution:

The process of waste treatment is called as sewage treatment.

QUESTION: 17

Bacteria that decompose organic wastes are called

Solution:

The bacteria that decompose organic wastes are called anaerobic bacteria.

QUESTION: 18

Which of the following is used as composting raw material?

Solution:

Kitchen wastes can be used as composting raw material as it is biodegradable.

QUESTION: 19

Biodegradable wastes are generally

Solution:

Biodegradable wastes are generally organic in nature.

QUESTION: 20

Backyard composting is a method of

Solution:

Backyard composting is an attractive, simple method of managing organic waste at home. It adapts to fit individual lifestyles, incomes, yard sizes, and ambitions. Backyard composting can be performed by a variety of methods. Typically, these include placing materials in open piles, burying materials in pits or trenches, and enclosing materials in drums or bins (e.g., holding bins, turning bins, and worm bins).

Related tests