Test: Getting To Know Plants - 2


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Getting To Know Plants - 2


Description
This mock test of Test: Getting To Know Plants - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Getting To Know Plants - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Getting To Know Plants - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Getting To Know Plants - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Getting To Know Plants - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The most beautiful part of plant is

Solution:

Flower is the most beautiful part of plant. Generally it is colourful.

QUESTION: 2

The part of plants above the ground is called

Solution:

The part of plant above the ground is called as shoot system, which includes stem, branches and leaves.

QUESTION: 3

Leaves are green due to presence of green pigment called

Solution:

Leaves are green due to presence of green pigment called chlorophylls inside chloroplast.

QUESTION: 4

Tiny pores on the surface of leaves are called

Solution:

Tiny pores on the surface of leaves are called stomata. Stomata is responsible for exchange of gases and transpiration.

QUESTION: 5

Which part of spinach is used as vegetable?

Solution:

The leaves of spinach is used as vegetable which contain Iron, and protein in large quantity.

QUESTION: 6

Potato tuber is

Solution:

The potato tuber used as vegetable is underground modified stem.

QUESTION: 7

The part of embryo that give rise to stem is called

Solution:

The part of embryo that give rise to stem is called plumule.

QUESTION: 8

Pollen grains are produced in side

Solution:

Pollen grains are produced inside anther of stamen that produce male gametes.

QUESTION: 9

Primary function of leaf is to

Solution:

Primary function of leaf is to prepare food by the process of photosynthesis in presence of sunlight.

QUESTION: 10

The spines of cactus are

Solution:

The spines of cactus are modified leaves to reduce rate of transpiration in plants.

Related tests