Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1


Description
This mock test of Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Globe Latitudes And Longitudes - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The total number of parallels across the globe is

Solution:

The total number of latitudes (the angular distance) is 90+90+1(Equator) = 181. The total number of parallels of latitude is 181–2(the poles are points) = 179.

QUESTION: 2

The total number of meridians across the globe is

Solution:

Meridians on the globe starts with the Prime Meridian at Greenwich, which is marked as zero degree. All the meridians are drawn at an interval of one degree from the Prime Meridian. There are 180 meridians to the east and 180 to the west of the Prime Meridian. Thus, there are 360 meridians on the globe.

QUESTION: 3

Northern half of the Earth is known as the _____ and the southern half is known as the

Solution:

The Equator is an imaginary circle that divides Earth into two halves. The northern half is called the Northern Hemisphere. The southern half is called the Southern Hemisphere. The northernmost point on Earth is called the North Pole. The southernmost point on Earth is called the South Pole.

QUESTION: 4

The Standard Meridian of India is

Solution:

The standard meridian of India is the 82.5º East longitude which passes through Allahabad. This is five and a half hours ahead of 0º meridian (Greenwich).

QUESTION: 5

The Frigid Zone lies near

Solution:

The Frigid Zone lies near the Poles. The climate in the Polar Regions is very cold that is why the area is known as the Frigid Zone. It includes the area around the North Pole and the South Pole.

QUESTION: 6

The Prime Meridian passes through

Solution:

The Prime Meridian runs through Greenwich, England and is at 0° longitude. For many years, different countries measured longitude from different meridians. The French and Algerians, for example, used the Paris Meridian; the Swedes measured from one that passed through Stockholm.

QUESTION: 7

What is a globe?

Solution:

The word globe comes from the Latin word globus which means round mass or sphere. A terrestrial globe is a three dimensional scaled model of Earth. The fact that earth resembles a sphere was established by Greek astronomy in the third century BC and the earliest globes came from that period. Unlike maps, the globe is a representation which is free from distortions (distortion in shape, area). 

QUESTION: 8

What are meridian of longitude?

Solution:

Longitude is the measurement east or west of the prime meridian. Longitude is measured by imaginary lines that run around the Earth vertically (up and down) and meet at the North and South Poles. These lines are known as meridians. Each meridian measures one arcdegree of longitude. The distance around the Earth measures 360º.

QUESTION: 9

Why does the Torrid Zone receive maximum amount of heat?

Solution:

The area between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn is known as the Torrid Zone. The mid-day Sun is exactly overhead at least once a year on all the latitudes in this area; hence, this area receives maximum amount of heat.

QUESTION: 10

The value of the Prime Meridian is

Solution:

A Prime Meridian is a meridian (a line of longitude) in a geographic coordinate system at which longitude is defined to be 0°. 

Related tests