Test: Heat - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Heat - 1


Description
This mock test of Test: Heat - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Heat - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heat - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Heat - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heat - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The heat in metals is conducted by the process of:

Solution:

The heat in metals is conducted by the process of conduction in which molecules in contact, transfer heat to adjacent molecules.

QUESTION: 2

Heat always flows:

Solution:

Heat is always the transfer of energy from an object at a higher temperature to an object at a lower temperature.

QUESTION: 3

During the night,

Solution:

At night, lands cool more quickly than the sea. So, air from the sea move towards the land called a sea breeze.

QUESTION: 4

Freezing point of water is:

Solution:
  • The temperature at which water start changing into solids is called the freezing point of water.
  • Water freezes at 320 F or  00 C or 273.15 K. 
QUESTION: 5

Temperature is measured with the help of:

Solution:
  • Temperature is measured with the help of a thermometer.
  • Clinical thermometer is used to measure body temperature.
QUESTION: 6

Thermos flask keeps hot liquid hot and cold liquid cold by:

Solution:

Thermos flask containers have two layer and there is a vacuum between two layers to prevent heat loss to keep hot liquid hot and cold liquid cool.

QUESTION: 7

Heat of sun reaches to earth by:

Solution:
  • Heat from the Sun reaches us through the process of radiation.
  • There are millions of miles of empty space between the Earth and the Sun.
  • Therefore, only through radiation can heat be transferred to the Earth from the Sun, as it does not require any medium.
  • The radiant heat travels similar to the speed of light.
QUESTION: 8

The normal temperature of Human body is;

Solution:
  • The average normal body temperature is generally accepted as 98.6°F (37°C).
  • Some studies have shown that the "normal" body temperature can have a wide range, from 97°F (36.1°C) to 99°F (37.2°C).
  • A temperature over 100.4°F (38°C) most often means you have a fever caused by an infection or illness.
QUESTION: 9

Which one is filled in the bulb of a thermometer?

Solution:
  • A glass tube is filled with mercury and a standard temperature scale is marked on the tube. With changes in temperature, the mercury expands and contracts, and the temperature can be read from the scale.
  • Mercury thermometers can be used to determine body, liquid, and vapor temperature.
QUESTION: 10

Ventilation in the room is due to:

Solution:
  • Ventilation is extremely necessary as it circulates air in the house.
  • In this process, convection has a major role, which takes place only in liquids and gases.
  • There is a constant supply of fresh air and this removes the air present before.
  • If there was no ventilation then the room might stink and there can be a feeling of stuffiness.
  • In the room when air is hot its density decreases and rises up.
  • So ventilators help to move out hot air from the room and lower its temperature.

Related tests