Test: Human Environment Interactions the Tropical and The Subtropical Region


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Human Environment Interactions the Tropical and The Subtropical Region


Description
Attempt Test: Human Environment Interactions the Tropical and The Subtropical Region | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The main river along with all its tributaries that drain an area forms a river

Solution:

 A river basin is the portion of land drained by a river and its tributaries. It encompasses all of the land surface dissected and drained by many streams and creeks that flow downhill into one another.

QUESTION: 2

The Amazon Basin is the largest river basin in the

Solution:

With a 5.5 million km2 (2.1 million sq mi) area of dense tropical forest, this is the largest rainforest in the world.

QUESTION: 3

Flora stands for

Solution:
QUESTION: 4

The Amazon Basin is in

Solution:

It is located in the countries of Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname and Venezuela. Most of the basin is covered by the Amazon Rainforest, also known as Amazonia. With a 5.5 million km2 (2.1 million sq mi) area of dense tropical forest, this is the largest rainforest in the world.

QUESTION: 5

On Amazon basin

Solution:

The Amazon Basin stretches directly on the equator and is characterized by hot and wet climate throughout the year. Both day and nights are almost equally hot and humid. The skin feels sticky. It rains almost every day, that too without much warning. The day temperatures are high with very high humidity. At night the temperature goes down but the humidity remains high.

QUESTION: 6

_____ are special plants that store water in their leaves.

Solution:

Bromeliad, a special specie of plants, is found in North America and known to create aquatic habitat by storing water in their leaves.

QUESTION: 7

Considering kind of symbiosis, classification of parasites includes

Solution:

Endoparasites are parasites that live inside the body of the host, whereas ectoparasites are parasites that live on the outer surface of the host and generally attach themselves during feeding.

QUESTION: 8

In rainforest how the work is divided among the men and women

Solution:

The different phases of agricultural work are divided among men and women according to physical aptitude, on the one hand, and rituals. 

QUESTION: 9

The staple food in the rainforest area is

Solution:

Manioc is a shrub. It belongs to the Spurge family of plants and it grows in tropical climates. It is cultivated for its edible root.

QUESTION: 10

_______ is a way of cultivating land where farmers clear a piece of land by slashing or cutting down trees and bushes

Solution:

Slash and burn farming is a form of shifting agriculture where the natural vegetation is cut down and burned as a method of clearing the land for cultivation, and then, when the plot becomes infertile, the farmer moves to a new fresh plat and does the same again.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code