Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1


Description
This mock test of Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Environment Settlement Transport And Communication - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The place where a building or a settlement develops is called its

Solution:

Site is a suitable position chosen to build home and buildings selection of sites happens from the following reasons;
1- vegetation of the place
2-nearby places like markets and other places
3-and the climatic conditions

QUESTION: 2

Which vehicle does not pollute the environment

Solution:
QUESTION: 3

Settlements are places where people

Solution:

Settlements are places where people live and build their homes. Early humans depended on nature for shelter, but as agriculture came into existence there was a need for a permanent shelter near the crops. So villages, towns, and cities started growing around areas where there was water and fertile land for agriculture.

QUESTION: 4

Early human beings lived

Solution:

Early humans used to live in caves or on trees in the absence of knowledge about the structures necessary to protect them from heat , cold and rain.

QUESTION: 5

Settlements can be

Solution:

Settlements which are occupied for a short time are called temporary settlements, while in permanent settlement, people build home to live in and occupy them for a longer period of time.

QUESTION: 6

Which of the following is not the mode of transport

Solution:
QUESTION: 7

Settlements which are occupied for a short time are called

Solution:

Settlements that are occupied for a short time are temporary settlements. Examples of temporary settlements are; deep forests, hot and cold deserts, mountains. People living in such temporary settlements practice hunting, gathering, shifting cultivation and transhumance.

QUESTION: 8

In village one can find

Solution:

Unlike the urban areas the villages are generally free from urbanized residential setup, skyscrapers, buildings, and big factories therefore it has a lot of open spaces offering better air quality.

QUESTION: 9

_____ have made travel faster

Solution:

Air transportation is the fastest mode of transportation. Example aeroplanes, fighter jets etc.

QUESTION: 10

Following are the example of temporary settlements except

Solution:

Settlements that are occupied for a short time are temporary settlements. Examples of temporary settlements are; deep forests, hot and cold deserts, mountains. People living in such temporary settlements practice hunting, gathering, shifting cultivation and transhumance.

Building homes is an example of permanent settlement.