Test: In The Earliest Cities - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: In The Earliest Cities - 1


Description
This mock test of Test: In The Earliest Cities - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: In The Earliest Cities - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: In The Earliest Cities - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: In The Earliest Cities - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: In The Earliest Cities - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which were the earliest city discovered in India

Solution:

Mohenjo-Daro

The Indus Valley Civilization has its earliest roots in cultures such as that of Mehrgarh, approximately 6000 BC. The two greatest cities, Mohenjo-daro and Harappa, emerged circa 2600 BC along the Indus River valley in Punjab and Sindh.

QUESTION: 2

Mohan-jo-daro is situated in

Solution: Mohenjo-daro is located west of the Indus River in Larkana District, Sindh, Pakistan, in a central position between the Indus River and the Ghaggar-Hakra River.
QUESTION: 3

By what name is the Indus Valley Civilisation now called

Solution:

The Indus River runs mostly in modern-day Pakistan, and that's why it's called the Indus Valley civilization. Indus Valley Civilization. It's also sometimes referred to as the Harappan civilization, which was the first site where they found evidence of this fairly extensive civilization.

QUESTION: 4

When was the cities of Mohan-jo-daro discovered

Solution: Mohenjo-daro was discovered in 1922 by R. D. Banerji, an officer of the Archaeological Survey of India, two years after major excavations had begun at Harappa, some 590 km to the north.
QUESTION: 5

Who discovered the cities of Mohenjo daro

Solution:
QUESTION: 6

Trading link with ______ have been proved by the discovery of Mesopotamian seals in many Harappan cities

Solution:
QUESTION: 7

Clay tablets

Solution:

Terracotta, terra cotta or terra-cotta a type of earthenware, is a clay-based unglazed or glazed ceramic, where the fired body is porous.

QUESTION: 8

A place where surplus grain were stored

Solution: A granary is a storehouse or room in a barn for threshed grain or animal feed. ... Granaries are often built above the ground to keep the stored food away from mice and other animals.
QUESTION: 9

A place ships were loaded and unloaded and to repaired

Solution:

 A dockyard is an area with docks and equipment for repairing and maintaining ships.

QUESTION: 10

The Harappan people worshipped

Solution: One famous seal displayed a figure seated in a posture reminiscent of the lotus position, surrounded by animals. It came to be labelled after Pashupati (lord of beasts), an epithet of Shiva. The discoverer of the Shiva seal (M420), Sir John Marshall and others have claimed that this figure is a prototype of Shiva, and have described it as having three faces, seated on a throne in a version of the cross-legged lotus posture of Hatha Yoga.

Related tests