Test: India’s External Relations


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: India’s External Relations


Description
This mock test of Test: India’s External Relations for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: India’s External Relations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: India’s External Relations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: India’s External Relations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: India’s External Relations extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the Nehru cabinet who was apprehensive of the future attack from china?

Solution:

Vallabhbhai Patel was worried about a possible Chinese aggression in future. But Nehru thought it was ‘exceedingly unlikely’ that India will face an attack from China.

QUESTION: 2

Who accompanied the Tibetan spiritual leader Dalai Lama during the official Chinese visit to India in 1956?

Solution:

The Tibetan spiritual leader Dalai Lama accompanied the Chinese Premier Zhou Enlai during the official Chinese visit to India in 1956. He informed Nehru about the worsening situation in Tibet.

QUESTION: 3

After Nehru, the first Prime Minister to visit China was

Solution:

India's relationship with China were restored in 1976. After J.L.Nehru, Rajiv Gandhi became the first Prime Minister to visit China.

QUESTION: 4

Who exercised profound influence in the formulation and implementation of India’s foreign policy from 1946 to 1964?

Solution:

Jawaharlal Nehru played a crucial role in setting the national agenda. He was his own foreign minister. Thus both as the Prime Minister and the Foreign Minister, he exercised profound influence in the formulation and implementation of India’s foreign policy from 1946 to 1964.

QUESTION: 5

For the early freedom of which country India made earnest effort by convening international conference?

Solution:

India made earnest efforts for the early realisation of freedom of Indonesia from the Dutch colonial regime by convening an international conference in 1949 to support its freedom struggle.

QUESTION: 6

After second World War, the world was divided into the blocks of

Solution:

After the second World War, the world was divided into two blocs, i.e., the U.S.A and USSR, i.e., capitalist Vs socialist system.

QUESTION: 7

Article 51 of the Indian Constitution lays down some provisions regarding...

Solution:

Indian Constitution under Article 36 to 51 provides for the Directive Principles of State Policy. Article 51 is about the "Promotion of International Peace and security".

QUESTION: 8

India convened the Asian Relations Conference in March 1947 under the leadership of

Solution:

Throughout the 1940s and 1950s, Nehru had been an ardent advocate of Asian unity. Under his leadership, India convened the Asian Relations Conference in March 1947, five months ahead of attaining its independence. India made earnest efforts for the early realisation of freedom of Indonesia from the Dutch colonial regime by convening an international conference in 1949 to support its freedom struggle.

QUESTION: 9

The basis of India's foreign policy is

Solution:

Policy of non-allignment is the basis of the India's foreign policy.

QUESTION: 10

Apartheid is the practice of

Solution:

Apartheid is a practice against humanism and democracy. It was practiced in South Africa which was consistently opposed by UN followed by India.

Related tests