Test: India Climate Vegetation And Wildlife - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: India Climate Vegetation And Wildlife - 1


Description
This mock test of Test: India Climate Vegetation And Wildlife - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: India Climate Vegetation And Wildlife - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: India Climate Vegetation And Wildlife - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: India Climate Vegetation And Wildlife - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: India Climate Vegetation And Wildlife - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The world's highest amount of rainfall occurs in

Solution:

By average annual rainfall, the wettest place is Mawsynram, Meghalaya, India, with 11,873 mm (467 in) of rain per annum. Meghalaya means 'land of the clouds'. Most of the rain occurs during the monsoon season, between June and September.

QUESTION: 2

Mangrove forests can thrive in

Solution:

A mangrove is a tropical maritime tree or shrub of the genus Rhizophora. Mangroves have special aerial roots and salt-filtering tap roots that enable them to thrive in brackish water (brackish water is salty, but not as salty as seawater). There are several species of mangrove trees found all over the world.

QUESTION: 3

Mahogany and rosewood trees are found in.

Solution:

As they are evergreen plants and found in the tropical areas, that's why the answer is tropical evergreen forest.

QUESTION: 4

Wild goat and snow leopards are found in

Solution:

Camels and wild asses are found in the Great Indian desert and the Rann of Kuchchh respectively. Wild goats, snow leopards, bears, etc. are found in the Himalayan region.

QUESTION: 5

Season of retreating monsoon is also known as

Solution:

High pressure system gradually takes over and by the beginning of October, monsoon withdraws from northern plains. so it is said to be " autumn is known as a retreating monsoon." Autumn is the season which falls after summer and before winters.

QUESTION: 6

During the south west monsoon period the moisture laden winds blow from

Solution:

The Southwest monsoon period is marked by the onset and advance of monsoon. The winds blow from Arabian Sea and Bay of Bengal towards the land.

QUESTION: 7

Hot and dry winds known as ___ blow during the day in the summer.

Solution:

Hot and dry winds known as loo blow during the day in the summers. Loo is a strong dry and dry summer wind from the west which blows over the western Indo-Gangetic Plain.

QUESTION: 8

Chir pine deodar are important trees of which forest ?

Solution:

In the higher hill ranges of northeastern India; for example, hilly areas of West Bengal and Uttaranchal, evergreen broadleaf trees such as oak and chestnut are predominant. Chir, deodar, pine, etc. are the important species of temperate forests.

QUESTION: 9

Sunderban is located in

Solution:

The Sundarbans is a mangrove area in the delta formed by the confluence of Ganges, Brahmaputra and Meghna Rivers in the Bay of Bengal. It spans from the Hooghly River in India's state of West Bengal to the Baleswar River in Bangladesh.

QUESTION: 10

The states of Andhra Pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall during the season of

Solution:

The state of Andhra pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall during the season of retreating monsoons. This is because the retreating monsoon comes from South and Tamil Nadu and Andhra Pradesh lies on the south so they are the first to receive rainfall from these winds and in this first half, these winds give more moisture which results in more rainfall in these states.