Test: India - Location


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: India - Location


Description
This mock test of Test: India - Location for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: India - Location (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: India - Location quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: India - Location exercise for a better result in the exam. You can find other Test: India - Location extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Northern part of India lies in the

Solution:

The tropic of cancer divides the country into two parts tropic and sub tropic as northern plains lie in southern part of the country it is said that it is sub tropic zone.

QUESTION: 2

------ have acted as physical barrier.

Solution:

It has resulted in evolving a unique regional identity of the Indian subcontinent.

QUESTION: 3

Total area of India is:

Solution:

It accounts for 2.4% of the world’s total area.

QUESTION: 4

Purvanchal hills are situated in the

Solution:

Purvanchal hills lie in the north eastern most part of India; lying near Myanmar. They are the eastern extension of himalayas. They cover the states of Assam, Manipur, Tripura, Nagaland, Meghalaya and Mizorm. The garo - khasi and jaintia hills lie in this range.

QUESTION: 5

The northern part of India lies in which of the following zones?

Solution:

Warm temperate climate means short summers and cold winters.

QUESTION: 6

The number of time zones in USA is

Solution:

Due to geographical (vastness of Eastern-Western extension), socio-political and economical reasons, the United States is separated in seven time zones.

QUESTION: 7

The southernmost point of India is in

Solution:

Indira Point (6°45'10″N and 93°49'36″E) is the southernmost point of the India.

QUESTION: 8

India’s position in the world with respect to total area is

Solution:

Russia has the first position.

QUESTION: 9

India lies:

Solution:

India lies on the tropic of cancer.

QUESTION: 10

In the Asian continent, India is located at the

Solution:

India is located at the south of the Asian continent. Bay of Bengal and Arabian Sea mark its western and eastern margins to make it centralised.

Similar Content

Related tests