Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1


Description
Attempt Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Q  Which of the following economist estimated per capita income during colonial period

Solution:

Dadabhai Naoroji, William Digby, Findlay Shirras, V.K.R.V. Rao and R.C. Desai are the economists who estimated India’s national income and per capita income during the colonial period. Among these estimations, Rao’s estimates were considered more significant.

QUESTION: 2

What was the rate of growth of real output in our country during the first half of the twentieth century

Solution:

The growth of the aggregate real output (GDP) was less than 2% during the first half of the 20th century and growth of per capita income was just 0.5%.

QUESTION: 3

What was the percentage of population dependent directly or indirectly on agriculture

Solution:

India's economy under British rule remained primarily agrarian - around 85% country's population lived in villages and derived livelihood directly or indirectly through agriculture.

Agriculture, with its allied sectors, is the largest source of livelihoods in India. 70 percent of its rural households still depend primarily on agriculture for their livelihood, with 82 percent of farmers being small and marginal. In 2017-18, total food grain production was estimated at 275 million tonnes (MT).

QUESTION: 4

Reason for low productivity in agriculture sector

Solution:

Low productivity in agriculture is due to low level of technology. In India farm farmers are still using poor and old agriculture technology of farming. in some areas farmer still do agriculture for survival

QUESTION: 5

Capital goods industries are those

Solution:

Capital goods industry means industries which can produce machine, tools etc. which are, in turn, used for producing articles for current consumption.

QUESTION: 6

GDP stands for

Solution:

The gross domestic product (GDP) is one of the primary indicators used to gauge the health of a country's economy. It represents the total dollar value of all goods and services produced over a specific time period, often referred to as the size of the economy.

QUESTION: 7

What is GDP

Solution:

Gross Domestic Product (GDP) is the broadest quantitative measure of a nation's total economic activity. More specifically, GDP represents the monetary value of all goods and services produced within a nation's geographic borders over a specified period of time.

QUESTION: 8

TISCO was incorporated in

Solution:

Tata Iron and Steel Company was founded  and established on 26 August 1907.

QUESTION: 9

Identify the industries which were under the public sector during the colonial period

Solution:

Railways industries which were under the public sector during the colonial period.

QUESTION: 10

Which of the following contributed to the dismal level of agricultural productivity during the colonial times?

i) Low levels of technology,

ii) Lack of irrigation facilities

iii) Abundant use of fertilisers

Solution:

The use of fertilizers was negligible. It also added up to aggravate the plight of the farmers.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code