Test: International Trade


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: International Trade


Description
This mock test of Test: International Trade for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: International Trade (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: International Trade quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: International Trade exercise for a better result in the exam. You can find other Test: International Trade extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Agricultural products account for

Solution:

Tea is the principle commodity.

QUESTION: 2

India's balance of trade is

Solution:

India's balance of trade is negative because of our increasing demand and growing economy.

QUESTION: 3

Total trade of India with Latin America is

Solution:

There are 43 countries but India's trade with this region is not very significant.

QUESTION: 4

Indira Gandhi International Airport is located in :

Solution:

Indira Gandhi International Airport is located in Delhi. Safdarjung Airport was built in 1930 and was the main airport for Delhi until 1962. Due to increasing passenger traffic at Safdarjung, civilian operations were moved to Palam Airport and later renamed to Indira Gandhi International Airport.

QUESTION: 5

Marmagao is an important port of:

Solution:

Marmagao Port is an important port of Goa and occupies fifth position in handling the traffic. It is situated at the entrance of the Zuari estuary and is a natural harbour in Goa. Hinterland of this port covers whole of Goa and north Karnataka coastal region and southern Maharashtra.

QUESTION: 6

Mumbai is a :

Solution:

It is a natural harbour.

QUESTION: 7

Most of India’s foreign trade is carried through:

Solution:

Most of India's foreign trade is carried through sea. There are major and minor sea ports in India that act as gateways to international trade.

QUESTION: 8

The body managing Indian air ports is

Solution:

The Airports Authority of India (AAI) was formed on 1st April 1995 by merging the International Airports Authority of India and the National Airports Authority with a view to accelerate the integrated development, expansion and modernization of the operational, terminal and cargo facilities at the airports in the country conforming to international standards.

QUESTION: 9

The total exports from India to West Europe account for

Solution:

Major items are tea, tobacco, ready made garments, etc.

QUESTION: 10

India's share in the total world export trade is

Solution:

It had declined from 2.1% (1950).

Related tests