Test: Kings And Chronicles


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Kings And Chronicles


Description
This mock test of Test: Kings And Chronicles for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Kings And Chronicles (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Kings And Chronicles quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Kings And Chronicles exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Kings And Chronicles extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The reign of Akbar was from:

Solution:

Jalaludin Akbar's reign was from 1556-1605 AD.

QUESTION: 2

Gulbadan Begum was the author of

Solution:

Gulbadan Begum was a princess who knew both Persian and Turkish. She was the daughter of Emperor Zahir-ud-Din Babur. She is best known as the author of Humayun Nama, the acount of the life of her brother, Humayun.

QUESTION: 3

Gulbadan Begum was the aunt of

Solution:

Akbar was fond of his aunt Gulbadan Begum and knew of her storytelling skills. He commissioned her aunt to chronicle the story of his father Humayun. Akbar asked his aunt to write whatever she remembered about her brother’s life - Humayun’s glory days of victories and agonies of his defeats, his joys and trepidations.

QUESTION: 4

Akbar shifted his capital from Fatehpur Sikri in 1585 AD to

Solution:

Some historians believe that Akbar had to attend to the north-west area of his empire and simply moved his capital for political reasons . In 1585 AD, the capital was relocated to Lahore and, in 1599 AD, to Agra.

QUESTION: 5

The term 'Mughal' was used for Timurid rulers in sixteenth century by:

Solution:

The term 'Mughal' was first used by Europeans for the Timurid rulers of India.

QUESTION: 6

In Mughal administration, the court writers who recorded all court documents and imperial orders were called:

Solution:

Waqia nawis were the court writers. They recorded all applications and documents presented to the court, and all imperial orders (farman).

QUESTION: 7

According to Shihabuddin Suhrawardi’s philosophy, God was represented by the symbol of

Solution:

Shihabuddin Suhrawardi was a famous Iranian Sufi. Abu’l Fazl was inspired by his philosophy. Suhrawardi composed most of his treatises over a very short span of time, most probably during the course of about ten years .

QUESTION: 8

The mother tongue of Mughal Dynasty was

Solution:

The Mughals were Chaghtai Turks and thus, their mother tongue was Turkish. Babur wrote poetry and his memoirs in this language.

QUESTION: 9

The first Jesuit mission left the Mughal court at Fatehpur Sikri around

Solution:

The first Jesuit mission stayed at Fatehpur Sikri from 1580 AD, for about two years. The Jesuits spoke to Akbar about Christianity and debated its virtues with the ulama.

QUESTION: 10

The power of the Mughal dynasty diminished after the death of

Solution:

After 1707, after the death of Aurangzeb, the power of the Mughal dynasty got diminished. Now, different regional powers acquired greater autonomy. Finally in 1857, the last Mughal ruler, Bahadur Shah Zafar II, was overthrown by the British.

Related tests