Test: Kinship, Caste And Class


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Kinship, Caste And Class


Description
This mock test of Test: Kinship, Caste And Class for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Kinship, Caste And Class (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Kinship, Caste And Class quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Kinship, Caste And Class exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Kinship, Caste And Class extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Panini’s ‘Ashtadhyayi’ is a work on

Solution:

Panini was a grammarian from approximately 5th century BC. In the book 'Ashtadhyayi', he described the structure of Sanskrit completely in 3959 aphorisms, or sutras. Ashtadhyayi is one of the earliest known grammars of Sanskrit.

QUESTION: 2

The rulers whose names were derived from that of their mothers were

Solution:

The Satavahana queens played pivotal role in the administration of the Satavahana State. Many inscriptions of the Satavahana rulers mention the names of their mothers, rather than those of their fathers, such as Gotami-puta Siri-Satakani, son of Gotami. The Satvahana kings usually used the name of their mothers as their initials.

QUESTION: 3

The number of categories into which the Dharmashastras and Dharmasutras divided the ideal occupations were

Solution:

According to Dharmashastras and Dharmasutras, Brahmanas were supposed to study and teach Vedas, Kshatriyas were to engage in warfare, Vaishyas to engage in agriculture, pastrolism and trade; while Shudras were assigned only to serve the upper three Varnas.

QUESTION: 4

The classification of people, in the name of gotras in Hindu religion, was practised from c. 1000 BCE onwards, by the

Solution:

Each gotra was named after a Vedic seer, and all those who belonged to the same gotra were regarded as his descendants.

QUESTION: 5

According to the Sanskrit text Mahabharata, Duryodhana plotted to kill

Solution:

Duryodhana invited Pandavas to stay in a specially prepared house of lac. He planned to set the house on fire. Forewarned, the Pandavas dug a tunnel to ensure their escape.

QUESTION: 6

Ekalavya was a

Solution:

In the Mahabharata, Nishadas are mentioned as tribes that have the hills and the forests their abode. They are linked with a king called Vena who became a slave of wrath and malice, and became unrighteous. Ekalavya was an archer of a Nishada tribe.

QUESTION: 7

Mandasor Stone inscription records the history of a guild of

Solution:

Mandasor stone inscription records the migration of silk weavers from Lata (Gujarat) to Mandasor. The local king was a great ruler. They took this difficult journey with their family to settle in his kingdom.

QUESTION: 8

The janapada which was inhabited by the cousins Pandavas and Kauravas was that of

Solution:

Kuru was a Vedic Aryan tribal union in northern Iron Age India, encompassing modern-day Delhi, Haryana, Uttarakhand and Western Uttar Pradesh, which appeared in the Middle Vedic period (c. 1200 – c. 850 BCE) and developed into the first recorded state-level society in South Asia around 1000 BCE. It was the dominant political and cultural center of the middle Vedic Period, but declined in importance during Late Vedic period (c.850-500 BCE), and by the Mahajanapada period in the 5th century BCE.

QUESTION: 9

Rulers whose name ended with the term 'Puta' belonged to

Solution:

Names of several generations of Satavahana rulers have been recovered from various inscriptions. Every name has a uniform title raja and every name ends with the term ‘puta’, a Prakrit word meaning “son”.

QUESTION: 10

Marriage within a unit, a kin group, caste or a group living in the same locality, is called

Solution:

In the same manner, Exogamy refers to marriage outside the unit, caste or a group living in different locality.