Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 2


Description
This mock test of Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the term that can be given to Land that is suitable for crop production.

Solution:

Arable land (from Latin arabilis, "able to be plowed") is, according to one definition, land capable of being ploughed and used to grow crops. In Britain, it was traditionally contrasted with pasturable land such as heaths which could be used for sheep-rearing but not farmland.

QUESTION: 2

Out of the given options, which one refer to the land used for grazing cattle

Solution:

Pasture (from the Latin pastus, past participle of pascere, "to feed") is land used for grazing. Pasture lands in the narrow sense are enclosed tracts of farmland,grazed by domesticated livestock, such as horses, cattle, sheep, or swine.

QUESTION: 3

From the given options, pick out the meaning of the term Fallow Land

Solution:

A fallow field is land that a farmer plows but does not cultivate for one or more seasons to allow the field to become more fertile again. The practice of leaving fields fallow dates back to ancient times when farmers realized that using soil over and over again depleted its nutrients.

QUESTION: 4

Reading the following statement: 
Land is used for various purposes like agriculture, forestry, mining, building houses, roads, setting up of industries etc. 
Connect from the given list, the commonly used term with respect to the above sentence

Solution:

The statement mentions all the various ways it can used like farming , mining and building houses.

QUESTION: 5

A few physical factors that determine the use of land are given below. Pick out the one that is not a physical factor

Solution:

The use of land is determined by physical factors such as topography, soil,climate, minerals and availability of water. Human factors such as population density, available of capital and technology are also important determinants of land use pattern.

QUESTION: 6

The Land Use in a few selected countries according to their percentage area is given below. Analyse the table and answer the questions. Name the country with the highest land used for grazing cattle? 

Solution:
QUESTION: 7

The Land Use in a few selected countries according to their percentage area is given below. Analyse the table and answer the questions. Name the country that uses the maximum land for cultivation 

Solution:
QUESTION: 8

Which one of the following statements is TRUE with respect to lands

Solution:
QUESTION: 9

Some important threats to the environment due to over exploitation of land resources are given below. 
(i) Land degradation
(ii) Landslides
(iii) Soil erosion
(iv) Desertification 
Which one of the following statements are TRUE and form important threats?

Solution:
QUESTION: 10

Cite the most important reason as to why Land degradation, landslides, soil erosion, desertification etc are major threats to the environment, from the following options.

Solution:
QUESTION: 11

What does the term Land degradation refer to?

Solution:
QUESTION: 12

Select the term that refers to the Slashing and burning the trees for agriculture.

Solution:

Jhum cultivation, also known as the slash and burn agriculture, is the process of growing crops by first clearing the land of trees and vegetation and burning them thereafter. The burnt soil contains potash which increases the nutrient content of the soil.

QUESTION: 13

Identify the method that cannot be considered to ensure that the natural resources are not depleted, from among the common methods.

Solution:

Inorganic fertilizers contain simple inorganic chemicals. It is vital that farmers know the exact combination of fertilizers to be used for a certain crop to avoid damage through excessive or improper use. While fertilizers help in plant growth,pesticides work as a safeguard against pests.

QUESTION: 14

Identify this major threat to the environment from the image attached based on the following clues :
A mass movement of rock, debris or earth down a slope.
Often takes place in conjunction with earth quakes , floods and volcanoes.
A major disaster in the hilly terrains and is a major area of concern 

Solution:

A landslide is defined as the movement of a mass of rock, debris, or earth down a slope. Landslides are a type of "mass wasting," which denotes any down-slope movement of soil and rock under the direct influence of gravity.

QUESTION: 15

Some important techniques to cope with Land slide are given below. Pick out the one that is not applicable.

Solution:

Vegetation cover should be increased because it holds the soil together and prevents it from eroding .

QUESTION: 16

From the attached image, identify the profile of Soil marked B 

Solution:
QUESTION: 17

From the attached image of the profile of Soil, identify the one that has a fine texture, a high content of organic matter in humus and is vital for plant growth

Solution:
QUESTION: 18

Name the term that can be given to the various layers in the soil after it is cut out like a slice of cake.

Solution:

Soil is made up of distinct layers, called horizons. Each layer has its own characteristics that make it different from all of the other layers. These characteristics play a very important role in what the soil is used for and why it is important.

O HORIZON- This is the top layer of soil that is made up of living and decomposed materials like leaves, plants, and bugs. This layer is very thin and is usually pretty dark.

A HORIZON- This is the layer that we call "topsoil" and it is located just below the O Horizon. This layer is made up of minerals and decomposed organic matter and it is also very dark in color. This is the layer that many plants roots grow in.

B HORIZON- This is the layer that we call "subsoil" and it is located just below the A Horizon. This layer has clay and mineral deposits and less organic materials than the layers above it. This layer is also lighter in color than the layers above it.

C HORIZON- This is the layer that we call "regolith" and it is located just below the B Horizon. This layer is made up of slightly unbroken rock and only a little bit of organic material is found here. Plant roots are not found in this layer.

QUESTION: 19

The major factors of soil formation are the nature of parent rock and __________

Solution:

Factors that affect soil formation. Soils form from the interplay of five main factors namely Parent material, Time, Climate, Relief and Organisms. Parent material: Soils will carry the characteristics of its parent materialsuch as color, texture, structure, mineral composition and so on.

QUESTION: 20

Analyse the given representation and complete the blank by filling it up an important factor of soil formation. 

Solution:

Time is one of those factors which determines the quality of soil formation.