Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 1


Description
This mock test of Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The total percent of land of world under forest is

Solution:

Forests cover about 31 percent of total land area of the world; the world's total forest area is just over 4 billion hectares.

QUESTION: 2

What percentage of the total area of the earth?s surface is covered by the most important natural resource Land?

Solution:

70% of earth is covered with water and 30% is left it means that is land and it is covered 30%. 

QUESTION: 3

What percentage of the surface of earth is occupied by Water?

Solution:

About 71 percent of the Earth's surface is water-covered, and the oceans hold about 96.5 percent of all Earth's water. Water also exists in the air as water vapor, in rivers and lakes, in icecaps and glaciers, in the ground as soil moisture and in aquifers, and even in you and your dog. Water is never sitting still.

QUESTION: 4

A few reasons as to why there is uneven distribution of population in different parts of the world are given below. Pick out the most appropriate reason.

Solution:

The shape of the land ('relief') Climate can be affected by mountains. Mountains receive more rainfall than low lying areas because as air is forced over the higher ground it cools, causing moist air to condense and fall out as rainfall. The higher the place is above sea level the colder it will be.

QUESTION: 5

Give the most apt reason as to why plains and river valleys are densely populated.

Solution:

Plains and river valleys offer suitable land for agriculture. Hence, these are the densely populated areas of the world. Land is used for different purposes such as agriculture, forestry, mining, building houses, roads and setting up of industries.

QUESTION: 6

Given below are some reasons as to why the rocky slopes of the mountains and low-lying areas are sparsely populated. Pick out the correct reason from the following

Solution:

During the rainy season, there is a strong flow of water and due to the low lying area the water may enter the houses of habitants or create situations of flood.

QUESTION: 7

Some important examples of the classification of land based on the relief re given below, select the one that does not belong to this category.

Solution:

A plateau is an elevated area with a more or less levelled land on its top. It has a large area on its top and a steep slope on its sides.
They are also called as high plains or tablelands.

QUESTION: 8

Complete the blank with respect to the classification of the land based on soil fertility.

Solution:

A fertile soil will contain all the major nutrients for basic plant nutrition (e.g., nitrogen, phosphorus, and potassium), as well as other nutrients needed in smaller quantities (e.g., calcium, magnesium, sulfur, iron, zinc, copper, boron, molybdenum, nickel).  Usually a fertile soil will also have some organic matter that improves soil structure, soil moisture retention, and also nutrient retention, and a pH between 6 and 7.

QUESTION: 9

On the basis of the development of that area, land can be classified as _________ and __________.

Fertile and Barren Land

Rural and Urban Land

Private and Government owned land

Plateau and Plains

Solution:

A rural area is an open swath of land that has few homes or other buildings, and not very many people. A rural areas population density is very low. Many people live in a city, or urban area.Hamlets, villages, towns, and other small settlements are in or surrounded by rural areas.

QUESTION: 10

Identify from the list given below, the different type of land based on the ownership of the land

Solution:

State ownership (also called public ownership and government ownership) is the ownership of an industry, asset, or enterprise by the state or a public body representing a community as opposed to an individual or private party. Governments may also use the profitable entities they own to support the general budget.