Test: Life In The Desert - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Life In The Desert - 1


Description
This mock test of Test: Life In The Desert - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Life In The Desert - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Life In The Desert - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Life In The Desert - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Life In The Desert - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

It is an arid region characterised by extremely high or low temperatures and has scarce vegetation

Solution:

Desert is an arid area characterised by extremely high or low temperature and having scarce vegetation. The desert can be hot or cold, depending on the temperature. Many people around the world have adapted to life in the deserts and they also practice agriculture wherever water is available.

QUESTION: 2

Sahara desert found in which continent

Solution:

The Sahara desert is located across Northern Africa and covers approximately 10 percent of the African continent. Its borders include the Mediterranean Sea to the north, the Atlantic Ocean to the west and the Red Sea to the east.

QUESTION: 3

Which of the following is world's largest desert

Solution:

The largest is the Sahara Desert, a subtropical desert in northern Africa. It covers a surface area of about 3.5 million square miles.

QUESTION: 4

The Sahara desert touches _____ countries

Solution:

Sahara is a vast desert covering large parts of many countries which include from East to West, Egypt, Sudan, Libya, Chad, Tunisia, Algeria, Mali, Niger, Morocco, Western Sahara, Mauritania, and a small part of Eritrea.

QUESTION: 5

Sahara rocky surface are ___ m high

Solution:

The Sahara is the largest hot desert in the world, and the third largest desert behind Antarctica and the Arctic, which are both cold deserts. The Sahara is one of the harshest environments on Earth, covering 3.6 million square miles. The rocky surface is 2500 m high.

QUESTION: 6

Which part of the sheep and goat is used to make woollens

Solution:

- Wool comes from sheep, goat, yak and some other animals. These wool-yielding animals bear hair on their body because hair keeps these animals warm and wool is derived from these hairy fibres.

- The hairy skin of the sheep has two types of fibres that form its fleece:
(i) the coarse beard hair, and
(ii) the fine soft under-hair close to the skin. 

- Some breeds of sheeppossess only fine under-hair. Theirparents are specially chosen to give birthto sheep which have only soft under hair.This process of selecting parentsfor obtaining special characters in theiroffspring, such as soft under hair insheep, is termed ‘selective breeding’. 

QUESTION: 7

Sahara once used to be a

Solution:

Green Sahara: African Humid Periods Paced by Earth's Orbital Changes. Paleoclimate and archaeological evidence tells us that, 11,000-5,000 years ago, the Earth's slow orbital 'wobble' transformed today's Sahara desert to a land covered with vegetation and lakes.

QUESTION: 8

Al Azizia is in

Solution:

‘Aziziya, sometimes spelled El Azizia, is a small town and it was the capital of the Jafara district in northwestern Libya, 41 kilometres southwest of the capital Tripoli.

QUESTION: 9

Following animals found in Sahara Desert except

Solution:

Sahara desert is one of the extremely hot desert. Because of rapid change in temperature and lack of water it is unsuitable for some animals like cow

QUESTION: 10

People live in Sahara Desert

Solution:

There are two tribes that are known to the Sahara desert and their names are Tuareg tribe and Bedouin tribe. The Tuareg tribe are said to be tall, fair skinned and Berber-speaking nomadic people. The Bedouin tribe men call themselves people of the tent. These people are Arabs that are not known to be very high on the social Hierarchy as their jobs are mainly camel raisers, drivers and nomads.

Related tests