Test: Life In The Temperate Grasslands - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Life In The Temperate Grasslands - 1


Description
This mock test of Test: Life In The Temperate Grasslands - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Life In The Temperate Grasslands - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Life In The Temperate Grasslands - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Life In The Temperate Grasslands - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Life In The Temperate Grasslands - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the Gold capital of the world?

Solution:

Johannesburg is known for being the gold capital of the world. Gold and diamond mining are major occupations of people of this region.

QUESTION: 2

____ can be defined as the place where trees are the main type of vegetation

Solution:

A forest is a large area dominated by trees. Hundreds of more precise definitions of forest are used throughout the world, incorporating factors such as tree density, tree height, land use, legal standing and ecological function.

QUESTION: 3

_____ can be defined as a region where grasses form the dominant type of plant life

Solution:

Grassland refers to a large open area of country covered with grass, especially one used for grazing.

QUESTION: 4

The world's grasslands into two broad categories

Solution:

The largest areas of natural grassland—those resulting from climatic dryness—can be classified into two broad categories: tropical grasslands, which generally lie between the belts of tropical forest and desert; and temperate grasslands, which generally lie between deserts and temperate forests.

QUESTION: 5

The temperate grasslands of North America are known as the

Solution:

Known as prairies in North America, pampas in South America, veld in Southern Africa and steppe in Asia, Temperate Grasslands, Savannas, and Shrublands differ largely from tropical grasslands in the annual temperature regime as well as the types of species found here.

QUESTION: 6

Which word stands for the word animal

Solution:

A forest is a large area dominated by trees. Hundreds of more precise definitions of forest are used throughout the world, incorporating fauna is the animals of a particular region, habitat, or geological period.

QUESTION: 7

The temperate grasslands of South Africa are called the

Solution:

Veld is a grassland especially of southern Africa usually with scattered shrubs or trees. It is often referred to as "acacia thornveld", is a type of semi-arid savanna in which grassland with thorny acacia and certain species of thorny bushes predominate.

QUESTION: 8

Prairies grassland are called

Solution:

It is actually ‘a sea of grasses’. The prairies cover parts of the United States of America and parts of Canada. The Rocky Mountains bound them in the West. The Great Lakes cover them in the east. The tributaries of Mississippi drain the prairies in the USA. On the other hand, the tributaries of the Saskatchewan Rivers drain the prairies of Canada.

QUESTION: 9

The prairies are bound by the Rocky Mountains in the

Solution:

The prairies are bound by the Rocky Mountains in the West and the Great Lakes in the East.

QUESTION: 10

Prairies are bound by the ___ on the east

Solution:

The prairies cover parts of the United States of America and parts of Canada. They are bound by the Rocky Mountains in the West and the Great Lakes in the East. The prairies in the USA are drained by the tributaries of Mississippi and the Canadian prairies are drained by the tributaries of Saskatchewan Rivers.

Related tests