Test: Light - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Light - 2


Description
This mock test of Test: Light - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Light - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Light - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Light - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Light - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The splitting of white light into seven colours is called

Solution:

The phenomenon of splitting of white light into seven colours is called dispersion of light.

QUESTION: 2

Virtual image is always

Solution:

Virtual image is always erect and magnified or diminished and behind the mirror.

QUESTION: 3

Concave lens always forms

Solution:

Concave lens always forms virtual and erect image smaller in size.

QUESTION: 4

In which of the following medium light travels fastest?

Solution:

Light travels faster in rarer medium than denser medium. So, light travels fastest in air.

QUESTION: 5

Which colour of light scattered least

Solution:

Red colour of light have longer wavelength than blue, green and orange and is scatter least.

QUESTION: 6

White light consist of

Solution:

White light consists of 7 colours which can be visualised when white light passes through a prism.

QUESTION: 7

Band of seven colour of light appeared on screen when white light passes through is prism is called

Solution:

Band of seven colours of light appeared on screen when white light passes through a prism is called spectrum.

QUESTION: 8

Real image is always

Solution:

Real image always inverted. Real image can be obtained on screen.

QUESTION: 9

In a concave mirror the reflecting surface is

Solution:

In a concave mirror the reflecting surface is bent towards inward.

QUESTION: 10

Plane mirror always form image that is

Solution:

Plane mirror always form image that is virtual, erect and of same size of object.

QUESTION: 11

The optical phenomena, twinkling of stars, is due to         

Solution:
QUESTION: 12

____________ refers to collection of rays.

Solution:

Beam is collection of rays originating from a source of light.

QUESTION: 13

All the rays of light parallel to principle axis after reflection passes through

Solution:

All the rays of light parallel to principle axis after reflection pass through focus of the mirror or lens.

QUESTION: 14

Sky appear red during

Solution:

Sky appears red during sunrise and sunset because rays of light travel longer distance during sun rise and sunset to scatter other colour light.

QUESTION: 15

The mirror used as rear view mirror in vehicle is

Solution:

Concave mirror is used as rear view mirror in vehicle to enable the driver to see rear side virtual and erect image.

QUESTION: 16

Rainbow is formed due to ____________ light through tiny water droplets.

Solution:

Rainbow is formed due to dispersion of light through tiny water droplets present in atmosphere just after the rain.

QUESTION: 17

Which one is a transparent object?

Solution:

Reading glass is a transparent object as light can easily pass through it.

QUESTION: 18

In convex mirror, the reflection of light takes place at

Solution:

In convex mirror, the reflection of light takes place at bulging out surface of the mirror.

QUESTION: 19

A diverging mirror is

Solution:

A diverging mirror is convex mirror that always form virtual, erect and diminished image of object.

QUESTION: 20

In regular reflection, angle of incidence is always equal to

Solution:

In regular reflection, angle of incidence is always equal to angle of reflection.

Similar Content

Related tests