Test: Major Landforms Of The Earth - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Major Landforms Of The Earth - 1


Description
This mock test of Test: Major Landforms Of The Earth - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Major Landforms Of The Earth - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Major Landforms Of The Earth - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Major Landforms Of The Earth - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Major Landforms Of The Earth - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Peninsular plateau

Solution:
The Deccan Plateau is a large plateau in western and southern India. It rises to 100 metres (330 ft) in the north, and to more than 1,000 metres (3,300 ft) in the south, forming a raised triangle within the South-pointing triangle of the Indian subcontinent's coastline.

It extends over eight Indian states and encompasses a wide range of habitats, covering most of central and southern India.
QUESTION: 2

Jog falls location

Solution: Jog fall located on sheravti river of western margin of western ghats.
QUESTION: 3

Major Chinese river

Solution:

Two great rivers run through China Proper: the Yellow River in the north, and the Yangtze (or Yangzi ) River to the south. In fact, most of China Proper belongs to the drainage-basins of these two rivers. Both originate to the far west in the Tibetan Plateau. The much smaller Xi River cuts through southern China.

QUESTION: 4

Volcanic mountain

Solution:

Mount Kilimanjaro is a dormant volcano comprised of three cones - Kibo, Mawenzi and Shira. The summit is on the Kibo cone, and is named Uhuru, which means freedom in Swahili. The mountain is 750,000 years old. The last major eruption was 350,000 years ago.

QUESTION: 5

 The Salt range is in

Solution: In Pakistan, agriculture occupies about 60 percent of the labor force and its products account for 25 percent of the GDP.  Cotton is the main product of the country.  Other crops are wheat, rice, or sugarcane, and some farmers are beginning to look to more profitable crops, like fruit or vegetables.  The country has limited reserves of oil and natural gas.  Pakistan’s major chemical industry is built on deposits of gypsum, rock salt, and soda ash.  Fishing is also important on the coast but is not as well organized. this country have a bulk salt range.
QUESTION: 6

A steep hill with an elevation of more than 600 metres is called

Solution:
A hill is a land surface that rises higher than the surrounding area. Generally, a steep hill with an elevation of more than 600 metres is termed as a mountain.

QUESTION: 7

Uplifted block hill

Solution:

A horst is an elevated part of the earth's crust that rises between two faults. A horst is higher than the land around it.

QUESTION: 8

Old fold mountain

Solution:

The Aravalli range are the oldest fold mountains in India. The northern end of the range continues as isolated hills and rocky ridges into Haryana state, ending in Delhi.

QUESTION: 9

It is a land surface higher than the local area

Solution:

A hill is a land surface that rises higher than the surrounding area.

QUESTION: 10

Rivers of ice

Solution: A glacier is a huge mass of ice that moves slowly over land. The term “glacier” comes from the French word glace (glah-SAY), which means ice. Glaciers are often called “rivers of ice.” Glaciers fall into two groups: alpine glaciers and ice sheets.

Related tests